- Oljefondet må brukes til å redde klimaet

- Vi skal bygge nullutslippsamfunnet i Norge, sa Aps nye leder Jonas Gahr Støre.

BEGEISTRET: Jonas Gahr Støre skapte beigeistring da han holdt sin første landsmøtetale som Ap-leder i ettermiddag.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BEGEISTRET: Jonas Gahr Støre skapte beigeistring da han holdt sin første landsmøtetale som Ap-leder i ettermiddag.Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klima var et hovedtema i talen til den nye lederen. Støre lovet at Ap skal lede an og gi landet en ny retning og en ny regjering i 2017.
- Det er når vi virkelig vet hvem vi er til for at velgerne kommer til oss, sa Støre sin første partiledertale.

Støre sa at han vil sette ned et nytt klimapanel, som gir grunnlag for et nyt og offensiv klimaforlik i Stortinget.

Ut av kull Han sa at pensjonsfondet skal brukes til å investere i klimavennlig teknologi.
- Det skal være lønnsomme investeringer, men investeringer som bidrar til å nå klimamålet. Pensjonsfondet er folkets penger.
Det unike med Pensjonsfondet er at det skal vare evig.

Men det forplikter. Det må bidra til at kloden varer evig.

Fondet kan vise vei, ved å gå inn i lønnsomme og fornybare prosjekter - og ut av selskaper som trekker oss bort fra togradersmålet - ut av kullgruveselskaper, sa Støre til stor begeistring.

Lyktes ikke i 2013
Han sa Ap ved valget i fjor ikke lykkes godt nok med å fortelle velgerne hva Ap ville med regjeringmakten.

- Velgerne ga oss beskjed. Vi tapte valget. Vi vet at regjeringen vil gjøre feil. Men det er bare vår egen evne til å gi nye svar som kan bringe oss tilbake.

Min første ambisjon at vi skal hente fram fortellingen om Norge, og bli mer bevisste på hvor vi kommer fra, og hvem vi er.
Velgerne sier det blir så mange enkeltsaker. Men hvor skal vi, hva er summen? Vi må erkjenne at vi ikke maktet å si hvor vi ville med fire nye år, sa Støre.

Nei til privatisering Han sa at Ap skal tenke nytt og offensivt omom offentlig sektor, men forsikret at privatisering og kommersialisering ikke er svaret pp utfordringene i helse og eldreomsorg.

Støre ble møtt med langvarig applaus da han entret talerstolen.

- Dette har vært en mektig dag, for en kraft, for et parti! sa Jonas Gahr Støre da han entret talerstolen som ny partileder.
Han sa at den sterkeste følelsen han hadde var dyp takknemlighet for tilliten.

- Vi er en bevegelse - Dere skal vite hvordan dette varmer meg, og jeg kjenner hvordan det forplikter.  Jeg står her og gleder meg til det som ligger på meg, og foran oss. Vi er et lag, en bevegelse. De siste ukene har jeg virkelig følt på det, sa Støre, og fortsatte:

- Derfor står jeg her ansikt til ansikt med dere i dag og sier: Jeg er klar. Klar til å lede et parti med en bærende ide om frihet, demokrati og mangfold, som vet at vi må skape for å lede, at det handler om plikter og rettigheter, sa Støre.

AUF skal få økt innflytelse Han rettet en særlig takk til AUF, og han lovet at de unge i partiet skal bli hørt med han som leder.
- Med meg som leder vil dere tydeligere høre stemmene til en ny generasjon i Ap.

Takket Jens Han takket Jens Stoltenberg som en av de store lederne i arbeiderbevegelsens store, som stein på stein, skritt for skritt, har fått til store resultater. Han takket særlig for innsatsen etter terrorangrepet.

- Du ble satt på den aller største prøven etter 22. juli. Du manet til samhold. Du manet til samhold, og vi sto sammen, sa STøre.

Han sa at Stoltenberg går inn i en tradisjon når han som tidligere Ap-leder går til en stor internasjonal oppgave. Tidligere har Trygve Lie, Gro Harlem Brundtland, Thorvald Stoltenberg og Thorbjørn Jagland fått store oppgaver ute.

  AUF-made
 AUF-leder Eskil Pedersen takket Støre.
- Du har sagt at du er en selfmade man. Du er ikke vokst opp i AUF. Men du er en AUF-made man. Du står opp for mangfoldet, og en internasjonal orientert person, sa AUF-leder Eskil Pedersen.
Han takket Støre for at han var der for AUF'erne i krisa etter 22. juli-terroren.