HANDLETUR: Oljefondet er på shoppingtur i USA. Kanskje kjøper vi deler av New York? FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET.
HANDLETUR: Oljefondet er på shoppingtur i USA. Kanskje kjøper vi deler av New York? FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD/DAGBLADET.Vis mer

Oljefondet på shopping-tur til USA

Skal kjøpe eiendommer for 11 milliarder dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet, retter nå dollarblikket mot det amerikanske eiendomsmarkedet. Med 62,4 milliarder kroner etter dagens kurs vil verdens største fond sikre seg godbiter fra det amerikanske eiendomsmarkedet.

- USA er det neste eiendomsmarkedet som vi skal investere i, sier sjefen i oljefondet Yngve Slyngstad i et intervju med nyhetsbyrået Bloomberg News.

Store amerikanske byer Han er fokusert på relativt konservative eiendomsinvesteringer, og sier til Bloomberg News at det i første omgang dreier seg om oppkjøp av kontorbygg og kjøpesenter i store amerikanske byer.

Oljefondet har mandat til å investere inntil fem prosent av sine midler i eiendom. Ved utgangen av juni i år representerte eiendomsinvesteringene kun 0,3 prosent av den samlede porteføljen. Målet er å invester 1,7 prosent i det amerikanske eiendomsmarkedet.

«Jule-shopping» Fra før er det kjent at oljefondet har shoppet eiendom i både London og Paris. Tidligere denne uken ble det kjent at oljefondet var på førjulshandel i Zürich, hvor det kjøpte kontorbygg for 6,1 milliarder kroner. Men kjøpelysten stopper ikke der.

- USA er det største eiendomsmarkedet, så om du vil ha en global portefølje må du ha eksponering i USA, sier Trond Grande som er nestsjef i Norges Bank Investmentment Management (NBIM). Det er de som foretar eiendomsinvesteringene for oljefondet.

Det er forventet at oppkjøpene vil bli gjennomført i løpet av siste kvartal i 2013.

Ifølge Norges Banks eget estimat er oljefondet nå på rundt 3752 milliarder kroner. Ved utgangen av årets tredje kvartal har fondet investert 60,3 prosent i aksjer, 39,4 prosent i rentepapirer og 0,3 prosent i eiendom.