Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet rammet av Volkswagen-skandalen

Det er komplett kaos i Volkswagen etter utslippsskandalen i USA. Oljefondet hadde aksjer for 11 milliarder før det smalt.

ØKONOMI: Volkswagen AGs CEO Martin Winterkorn vil ikke slippe rattet i bilprodusenten. Foto: REUTERS/Tobias Schwarz
ØKONOMI: Volkswagen AGs CEO Martin Winterkorn vil ikke slippe rattet i bilprodusenten. Foto: REUTERS/Tobias Schwarz Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Etter at Volkswagen søndag innrømmet manipulering av utslippstallene i USA søndag, har det vært unntakstilstand i konsernet, ??skriver Finansavisen i dag.

Aksjen falt 17,1 prosent mandag, og gårsdagen ble nesten like rød med et fall på 15,5 prosent. Onsdag henter den seg litt inn igjen, med en oppgang på 3,4 prosent.

Sjefen vil ikke slippe rattet Skandalen gjør at fremtiden til Volkswagen-sjef Martin Winterkorn er særdeles usikker. Etter å ha vunnet maktkampen internt mot VW-patriark Ferdinand Piëch tidligere i år, skulle Winterkorn gjenvelges for tre nye år på et styremøte førstkommende fredag.

Hva som nå skjer er høyst usikkert. Den tyske avisen Tagesspiegel meldte i går formiddag at Winterkorn hadde fått sparken, noe som raskt ble dementert fra selskapets side, skriver Finansavisen.

Winterkorn gikk selv ut i full offentlighet og sa unnskyld for triksingen med utslippstallene, og at det var imot alt Volkswagen står for. Han vil  ikke forlate førersetet.

Et viktig spørsmål vil ifølge Bloomberg bli om Winterkorn visste at det fantes et opplegg som skulle lure utslippsmyndigheter og kunder til å tro at Volkswagens dieselmotorer slipper ut mindre miljøgifter enn hva som er tilfelle.

Oljefondet rammet Ikke overraskende har Statens pensjonsfond utland - også kjent som Oljefondet - store penger plassert i Volkswagen, som har vært en slags favoritt de siste årene.

Siden 2011 er beholdningen økt med 150 prosent, og utgjorde ved nyttår 9,7 milliarder norske kroner. Hvis forvalteren Norges Bank Investment Management (NBIM) har fortsatt å hamstre VW-aksjer i samme tempo som i fjor, betyr det trolig en beholdning på drøyt 11 milliarder kroner nå. Det vil si: 11 milliarder kroner før stupet de to siste dagene, skriver Finansavisen.

Siden mandag morgen er aksjekursen ned over 30 prosent. Det betyr et verdifall på rundt 3 milliarder kroner for NBIM på aksjene, selv om hamstringen av VW-aksjer ikke har fortsatt.

I tillegg har NBIM totalt 2,2 milliarder kroner fordelt på tre obligasjonslån til ulike deler av VW-konsernet.

Også lånene har falt betydelig i verdi, avhengig av en rekke faktorer. Et konvertibelt obligasjonslån med forfall i november har naturlig nok falt mest, med rundt 25 prosent siden fredag, skriver avisen.

Flere økonominyheter - Ikke nødvendigvis verre krise nå enn i '86
Gigantoppkjøpet gikk i vasken
Truer med å fryse Russlands utenlandsformue
- Her tror vi Norges Bank bommer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!