Oljefondet raserer regnskogen

Regjeringen bruker tre ganger mer penger på selskaper som raserer enn tiltak som bevarer.

FORSVINNER: Regnskogen i Kotawaringin Timur-distriktet i Indonesia er blant de mange som ødelegges over hele verden. Foto: Scanpix/REUTERS
FORSVINNER: Regnskogen i Kotawaringin Timur-distriktet i Indonesia er blant de mange som ødelegges over hele verden. Foto: Scanpix/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Annonse

 Mens regjeringen bruker 3 milliarder kroner på å bevare regnskogen, investerer Oljefondet nesten 9 milliarder i selskaper som raserer den.

Oljepengene er investert i seks selskaper som får kritikk for hogst av verneverdig tropisk regnskog, forurensning og brudd på menneskerettigheter. Det viser en kartlegging utført av Regnskogfondet, skriver Vårt Land.

Så sent som i 2007 kritiserte Regnskogfondet at oljefondet investerte i disse selskapene, men likevel har investeringene i de samme selskapene økt fra 4,8 milliarder i 2007 til 8,7 milliarder kroner i 2008, ifølge Regnskogfondet.

- Dette sår tvil om Norges regnskogsengasjement. Hvis Norge ønsker å være en seriøs aktør i det internasjonale arbeidet for regnskogbevaring, må Oljefondet slutte å investere i disse regnskogverstingene, sier leder i Regnskogfondet Lars Løvold.

Professor Atle Midttun ved Handelshøyskolen BI mener regjeringen får et troverdighetsproblem.

- Det er motsigende og problematisk å ha en fot på begge sider. Dersom Regnskogfondet har rett i sine vurderinger av flere selskaper som driver skogsdrift som ødelegger regnskogen, er det vanskelig å forstå at Oljefondet med sine etiske retningslinjer kan sitte på eiersiden, sier han.


(NTB)

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer