Refser: Sentralbanksjef Svein Gjedrem (t.h.) og oljefondsjef Yngve Slyngstad presenterte i dag årsresultatet til oljefondet. Fondet er nå på rekordstore 2640 milliarder kroner
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Refser: Sentralbanksjef Svein Gjedrem (t.h.) og oljefondsjef Yngve Slyngstad presenterte i dag årsresultatet til oljefondet. Fondet er nå på rekordstore 2640 milliarder kroner Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Oljefondet refser Porsche og Volkswagen

Oljefondet mener Porsche-familien beriket seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Oljefondet har sendt et krast brev til styret i det tyske bilkonsernet Volkswagen AG. Bilgiganten blir kritisert for ikke å ha gitt god nok informasjon til aksjonærene angående flere transaksjoner med Volkswagens hovedeier Porsche SE, og dette selskapets eiere, familiene Porsche og Piëch.

Oljefondet eide ved utgangen av 2009 aksjer i Volkswagen for 1,7 milliarder kroner.

Det betyr at alle nordmenn eier 0,7 prosent av den tyske bilgiganten.

OmstridtFondet frykter at de andre aksjonærene i i Volkswagen har tapt på handler selskapet har foretatt med sin hovedeier Porsche.

«Utgangspunktet for transaksjonene i denne saken var at Porsche SE tidlig i 2009 var nær insolvens etter å ha skaffet seg kontroll over nær tre fjerdedeler av Volkswagens stemmerettsaksjer i et gjeldsfinansiert oppkjøpsforsøk ved bruk av omstridte virkemidler», skriver Oljefondet i sin årsmelding.

SelvhjelpFor å redde Porsche fra konkurs ga Volkswagen et stort lån til sin hovedeier. I tillegg avtalte de to selskapene at VW skulle kjøpe eierandeler i Porsche til overpris i forhold til markedsverdien.

Volkswagen hadde også avtalt å kjøpe Porsche-familienes privateide bilforhandlingskjede.

De omstridte transaksjonene skjedde tidlig i 2009. Oljefondet sendte sitt brev til Volkswagen i oktober.

Misbruk«Det er prinsipielt og økonomisk sett viktig for NBIM å unngå at kontrollerende eiere kan berike seg selv på bekostning av aksjonærfellesskapet. Transaksjoner innen eierpyramider må overvåkes nøye for å unngå misbruk av eiermakt til egen vinning», skriver Oljefondet (NBIM) i årsmeldingen.

Fondet la i dag fram sitt årsresultat. Dette viser at fondet har økt til rekordhøye 2640 milliarder kroner, etter en avkastning på 613 milliarder.