Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet saksøker Volkswagen

Dramatiske konsekvenser som følge av utslippsskandalen.

SKANDALE: Volkswagen blir nå saksøkt av Statens Pensjonsfond Utland - Oljefondet. Det som følge av den enorme utslippsjuksingen som ble avslørt i fjor høst. Foto:  AP Photo/Gene J. Puskar
SKANDALE: Volkswagen blir nå saksøkt av Statens Pensjonsfond Utland - Oljefondet. Det som følge av den enorme utslippsjuksingen som ble avslørt i fjor høst. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens pensjonsfond utland - Oljefondet, som er en av de største aksjonærene i Volkswagen, går nå til sak mot bilgiganten.

- Jeg kan bekrefte at vi planlegger å ta del i et rettslig krav mot Volkswagen, som følge av de feilaktige opplysningene om utslipp, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet, til Dagbladet.

Utslippsskandale I fjor høst slo det amerikanske miljødirektoratet EPA fast at Volkswagen har installert programvare i sine dieselbiler som viser feilaktig lave utslipp av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.

Avsløringene førte til en global skandale for det tyske selskapet, som er en av verdens største bilprodusenter. I etterkant har Volkswagen fått svi på pungen som følge av jukset.

Statens pensjonsfond utland er den fjerde største aksjonæren i Volkswagen. Fondet har en eierandel i Volkswagen på 1,22 prosent. På det meste i fjor var de aksjene i bilprodusenten verdt 14,14 milliarder kroner.

Ved utgangen av 2015 var aksjene verdt omkring 7 milliarder kroner, skriver den britiske finansavisa Financial Times, som først omtalte søksmålet. Verdien på eierandelen hadde da falt med over 7 milliarder. Oljefondet i seg selv har en verdi på 7000 milliarder kroner.

- Det er styrets ansvar å få ut presis og betimelig informasjon til aksjonærene. Volkswagen informerte offentligheten etter at det amerikanske miljødirektoratet fortalte om programvaren. Som investor er det vårt ansvar å følge opp våre investeringer, sier Sevang til Dagbladet.

Gruppesøksmål Oljefondet vil ta del i et gruppesøksmål, som vil bli oversendt tyske domstoler i løpet av de kommende ukene.

- Hvorfor skjer dette nå?

- Vi har lenge vurdert Volkswagens styringsstruktur, og fulgt opp selskapet lenge. Vi som investor har ansvar for å sikre fondets investeringer, sier Sevang.

Han ønsker ikke å bekrefte innholdet i søksmålet, eller hva slags krav som vil stilles til bilfabrikanten.

- Ledelsen burde ha visst Ifølge Bloomberg er Oljefondet den største aksjonæren i Volkswagen som ikke har en plass i styret.

Investeringsdirekør Petter Johnsen i Norges Bank Investment Management, sier til Financial Times at de er skeptiske til Volkswagens uttalelser om at programvaren som sørget for utslippsjukset bare var et resultat av enkelte ansattes handlinger.

- Volkswagens ledelse burde ha vist om manipuleringsprogramvaren, sier han.

- Vi har sett få tegn til endring i Volkswagens ledelse, sier Johnsen.

Oljefondet har informert selskapets styreformann, Hans Dieter Pötsch, om søksmålet. Volkswagen har ikke ønsket å kommentere overfor Financial Times.

Hagler i søksmål I januar kom meldingen om at det amerikanske justisdepartementet har saksøkt Volkswagen over utslippsjukset.

Omlag 600 000 biler solgt i USA skal være berørt. Ifølge nyhetsbyrået AP risikerer de bøter på mer enn 160 milliarder norske kroner. De skal i etterkant ha tilbydt seg å kjøpe tilbake 500 000 biler fra det amerikanske markedet.

Den amerikanske miljøvernetaten EPA har tidligere sagt at Volkswagen må fikse bilene for egen regning, og de risikerer også en klekkelig bot. Selskapet har satt av 150 milliarder kroner for å rydde opp i skandalen. Konsernet bokførte et tap på 1,6 milliarder euro i 2015, nærmere 15 milliarder kroner.

Etaten omtaler bruken av programmet som «ulovlig og en trussel mot folkehelsa».

SAKSØKER: Direktør i Norges Bank Investment Management og sjef for Oljefondet, Yngve Slyngstad. Foto: Dan P. Neegaard
SAKSØKER: Direktør i Norges Bank Investment Management og sjef for Oljefondet, Yngve Slyngstad. Foto: Dan P. Neegaard Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!