Oljefondet saksøker Volkswagen

Dramatiske konsekvenser som følge av utslippsskandalen.

SKANDALE: Volkswagen blir nå saksøkt av Statens Pensjonsfond Utland - Oljefondet. Det som følge av den enorme utslippsjuksingen som ble avslørt i fjor høst. Foto:  AP Photo/Gene J. Puskar
SKANDALE: Volkswagen blir nå saksøkt av Statens Pensjonsfond Utland - Oljefondet. Det som følge av den enorme utslippsjuksingen som ble avslørt i fjor høst. Foto: AP Photo/Gene J. Puskar Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statens pensjonsfond utland - Oljefondet, som er en av de største aksjonærene i Volkswagen, går nå til sak mot bilgiganten.

- Jeg kan bekrefte at vi planlegger å ta del i et rettslig krav mot Volkswagen, som følge av de feilaktige opplysningene om utslipp, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet, til Dagbladet.

Utslippsskandale I fjor høst slo det amerikanske miljødirektoratet EPA fast at Volkswagen har installert programvare i sine dieselbiler som viser feilaktig lave utslipp av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes.

Avsløringene førte til en global skandale for det tyske selskapet, som er en av verdens største bilprodusenter. I etterkant har Volkswagen fått svi på pungen som følge av jukset.

Statens pensjonsfond utland er den fjerde største aksjonæren i Volkswagen. Fondet har en eierandel i Volkswagen på 1,22 prosent. På det meste i fjor var de aksjene i bilprodusenten verdt 14,14 milliarder kroner.

Ved utgangen av 2015 var aksjene verdt omkring 7 milliarder kroner, skriver den britiske finansavisa Financial Times, som først omtalte søksmålet. Verdien på eierandelen hadde da falt med over 7 milliarder. Oljefondet i seg selv har en verdi på 7000 milliarder kroner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer