Oljefondet satser hardt på gambling

Har aksjer for minst 2,2 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Oljefondet har aksjer i gamblingselskaper for minst 2,2 milliarder kroner.

Beholdningslistene som Oljefondet publiserer en gang i året, viser at fondet ved årsskiftet eide aksjer med en markedsverdi på 1,1 milliarder kroner i rene internettbaserte gamblingselskaper, og et tilsvarende beløp tradisjonelle kasinoselskaper og lotteriselskaper.

Det er over dobbelt så mye som ett år tidligere.

I tillegg kommer drøyt 300 millioner kroner i obligasjoner fordelt på tre av spillselskapene, skriver Stavanger Aftenblad.

Men nå kan spillet være slutt.

For samtidig som debatten går høyt om skadevirkningene av internettbasert gambling og mulighetene for å begrense virksomheten, krever politikerne en gjennomgang av retningslinjene for Statens pensjonsfond - Utland (i dagligtalen kalt Oljefondet), slik at nettbaserte spilleselskaper kan bli utelukket fra listen over investeringer.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er blant kritikerne:

- Gambling er en het kandidat til å bli utelukket i forbindelse med revisjonen av de etiske retningslinjene for forvaltning av Oljefondet, sier hun til avisen.

KREVER GJENNOMGANG: Stadig flere politikere ønsker at Oljefondet skal trekke sine investeringene fra nettbaserte gamblingselskap. Illustrasjonsfoto: AFP/SCANPIX
KREVER GJENNOMGANG: Stadig flere politikere ønsker at Oljefondet skal trekke sine investeringene fra nettbaserte gamblingselskap. Illustrasjonsfoto: AFP/SCANPIX Vis mer

Hun forteller at det ikke er kommet mange reaksjoner på investeringer i gamblingselskaper gjennom høringsrunden som for tiden gjennomføres, men legger til at utviklingen de siste ukene viser at dette er et høyaktuelt tema.

Halvorsen beskriver internettgambling som en bransje preget av kynisme.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier at det ikke er grunnlag for å si at alle gamblingselskaper driver uetisk, men at noen gjør det.

Derfor er det behov for en full gjennomgang av alle norske pengeplasseringer i spillsektoren, mener han.

(NTB)

Oljefondet satser hardt på gambling