Oljefondet satser på aksjer i kullgruver

Det norske oljefondet har investert flere hundre millioner kroner i verdens største kullprodusenter. - Dobbeltmoral, raser SVs nestleder Øystein Djupedal og forlanger årlige miljøregnskap for bruken av oljefondet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av de største investeringene er i verdens største produsent og eksportør av kull, australske Broken Hill Properties. Her har Oljefondet aksjer for mer enn 100 millioner kroner. Også i Rio Tinto Ltd (57 mill.) og North Ltd (5 mill.) har fondet satset norske oljekroner for å sikre seg gevinst av verdens kullbehov.

- Flere av de australske selskapene har et tvilsomt rykte og er i sterk konflikt med ulike miljøinteresser, hevder Øystein Djupedal.

Også i energiselskaper i England, Frankrike, Italia og Belgia har oljefondet gått inn med store beløp. Flere av selskapene lever godt både på produksjon og distribusjon av kull og atomkraft. Som eksempler kan nevnes National Grid Group (108 mill.), National Power (35 mill.) og Enel (125 mill.).

- Det er hyklersk at vi fraskriver oss ansvaret for hva selskapene driver med. I realiteten bidrar vi aktivt til betydelige CO2-utslipp ved å investere i slike selskap, hevder SV-politikeren.