- Oljefondet skal ikke brukes i utenrikspolitikken

Høyre mener regjeringens bruk av oljefondet ikke er i tråd med Stortingets retningslinjer.

OLJEFONDET: Finanspolitisk talsmann Jan-Tore Sanner (H), vil vite om regjeringen har brukt oljefondet for å presse indiske myndigheter i Telenor-saken. Foto: Morten Holm / Ntb Scanpix
OLJEFONDET: Finanspolitisk talsmann Jan-Tore Sanner (H), vil vite om regjeringen har brukt oljefondet for å presse indiske myndigheter i Telenor-saken. Foto: Morten Holm / Ntb ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre vil vite om regjeringen har brukt oljefondet for å presse indiske myndigheter i Telenor-saken.

Næringsminister Trond Giske (Ap) møtte i påsken den indiske finansministeren i et forsøk på å redde Telenors investeringer på 17 milliarder kroner. Høyres finanspolitiske talsmann Jan-Tore Sanner mener samtalene etterlater et inntrykk av trusler, melder NTB.

- Oljefondet skal ikke være et utenrikspolitisk virkemiddel, sier Sanner.

Hvis samtalene opplevdes som en form for trussel om at det norske fondet ikke vil kjøpe seg opp i indiske selskaper, mener han at det vanskelig kan være i tråd med de retningslinjene Stortinget har gitt.

Mandat Det kom fram under en høring i finanskomiteen tirsdag om forvaltningen av pensjonsfondet. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) avviser en slik kobling.

- Oljefondet skal være en langsiktig, finansiell investor som skal gi størst mulig avkastning. Vi er veldig tydelig på det og må holde oss til det som er fondets mandat, sa Johnsen.

Fondets investeringssjef Yngve Slyngstad viste også til mandatet.

- Vi har et klart mandat om å investere etter finansielle kriterier og ikke utenrikspolitiske. Selvsagt er det enkelte ganger diskusjoner, som for eksempel i forbindelse med den greske gjeldssituasjonen, men da er det en klar finansiell vurdering, sa Slyngstad.

Voksende økonomier Oljefondet skal i framtiden investere mindre i Europa og mer i framvoksende økonomier, som for eksempel India.

I sine møter i India i påsken framførte næringsminister Trond Giske at norske selskaper må få større forutsigbarhet for sine investeringer i India.

- Jeg argumenterte med at jeg som næringsminister i Norge er innstilt på å jobbe for at flere norske selskaper skal etablere seg i et India, som har et stort behov for kapital. Men jeg framførte også at dette kan bli vanskelig dersom et statseid norsk selskap uforvarende lider store tap, sa Giske til NTB i forrige uke.

(NTB)