- Oljefondet smører Mugabe

Det norske oljefondet har aksjer for 3,6 milliarder kroner i et omstridt gruveselskap som skal pøse penger inn i diktator Robert Mugabes Zimbabwe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL/OSLO (Dagbladet): Anglo American er ferd med å investere over to milliarder kroner i en ny platinagruve i Zimbabwe.

Dette skjer til store protester fra den hardt prøvede opposisjonen i landet. De mener investeringen vil styrke diktatoren Robert Mugabe.

Problematisk

- Det er problematisk at Norge er inne i dette selskapet med utgangspunkt i den aktuelle situasjonen i Zimbabwe, sier stortingsrepresentant for SV, Hallgeir Langeland til Dagbladet.

Anglo American er allerede omstridt etter avsløringer knyttet til gruvevirksomheten i Tanzania.

Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond - Utland, har et eget etikkråd som forvalter fondets etiske retningslinjer.

Langeland regner nå med at etikkrådet vil vurdere om Norge skal selge seg ut av gruvegiganten.

- Det er ikke opp til meg å vurdere dette, men bruddene på menneskerettighetene er åpenbare under Mugabe, sier Langeland

BRUTAL: Med en brutalitet uten grenser og ved å ta i bruk alle maktmidler han rår over, lovlige som ulovlige, har dikatoren Robert Mugabe fullstendig utmanøvrert opposisjonslederen Morgan Tsvangirai.
BRUTAL: Med en brutalitet uten grenser og ved å ta i bruk alle maktmidler han rår over, lovlige som ulovlige, har dikatoren Robert Mugabe fullstendig utmanøvrert opposisjonslederen Morgan Tsvangirai. Vis mer

Ifølge Erik Hagen i Norwatch, som overvåker norske næringsinteresser i utlandet, har ikke oljefondet etiske retningslinjer som vil hindre investeringer i Zimbabwe.

- I dag er det grunn til utsalg hvis et selskap medvirker til brudd på menneskerettighetene. Spørsmålet er om det er brudd på menneskerettighetene å alliere seg med en diktator? I dag er det altså vanskelig å trekke seg ut av selskaper som inngår opplagte uetiske allianser, sier Hagen til Dagbladet.

Han mener dette viser at dagens etiske retningslinjer kan være for svake, og må skjerpes for å ta unngå liknende situasjoner.

Ber om hjelp

Morgan Tsvangirai dukket ut fra sitt skjul i går og ba afrikanske land om rask hjelp for å få til en politisk overgang i Zimbabwe. Men to dager før gjenvalget av president Robert Mugabe er det for seint.

Samtidig satt lederne for landene i det sørlige Afrika i krisemøte om Zimbabwe i Swaziland. Men der var ikke Sør-Afrikas president, Thabo Mbeki, som det siste året har meklet i striden mellom regjering og opposisjon i Zimbabwe, til stede.

Dette hjelpeløse afrikanske diplomatiet, med et krisemøte to dager før president Robert Mugabe vinner valget uten motstander, kunne ikke hjelpe opposisjonslederen Morgan Tsvangirai det aller minste. Mugabe har fått herje fram som han vil i mange år, helt uten å merke noe plagsomt press fra sine naboland.

Vesten er bortimot maktesløs uten afrikansk handling.

«Afrikansk løsning»

Da Tsvangirai kortvarig kom ut fra sitt tilfluktssted i Nederlands ambassade i hovedstaden Harare holdt han en pressekonferanse i sitt hjem før han gikk i skjul igjen.

- Zimbabwes problem er et afrikansk problem som krever ei afrikansk løsning, sa Tsvangirai.

- Jeg ber AU (Den Afrikanske Unionen) og SADC (Samarbeidsorganisasjonen for Det Sørlige Afrika) om å lede et utvidet initiativ med støtte fra FN for å styre det som jeg vil kalle en overgangsprosess, sa han videre.

Krav

Tsvangirai virker temmelig utspilt. I går forsøkte han å komme på offensiven ved å stille fire krav som kunne peke på en vei ut av krisa:

Umiddelbar stans i all voldsbruk: Såkalte krigsveteraner og ungdomsmilitser må sendes hjem og veisperringer oppheves.

Humanitær hjelp utenfra må straks slippes inn i landet.

Alle medlemmer av parlamentet som ble valgt 29. mars må straks tas i ed og samles til møte.

Alle politiske fanger, medregnet generalsekretæren i Bevegelsen for Demokratisk Endring (MDC), må straks løslates.

Med dette sendte han egentlig et utkast til krav som lederne på krisemøtet i Swaziland kunne stille til president Mugabe og så true ham med straffetiltak.

Tsvangirai eneste håp var hjelp fra utlandet, fra nabolandene. Den kom aldri. Dermed har Tsvangirai ingenting å stille opp med. Han kan ikke forsvare sine egne tilhengeres liv og helse.

<B>FRYKTER FOR LIVET: 300 tilhengere av opposisjonspartiet MDC har samlet seg ved den sørafrikanske ambassaden i Harare og søkt tilflukt der. De frykter for sine liv når opposisjonslederen Tsvangirai har trukket seg fra presidentvalget i Zimbabwe, og der er prisgitt regimet til diktatoren Mugabe.