OLJEPENGER: Oljefondets verdi ligger langt for skjema i 2014. Faksimile fra nettsiden til NBIM.
OLJEPENGER: Oljefondets verdi ligger langt for skjema i 2014. Faksimile fra nettsiden til NBIM.Vis mer

Oljefondet sprenger budsjettet med 100 milliarder

Verdien av det norske oljefondet har allerede passert målet for 2014 med solid margin. Nå kan vi snart leve av renteinntektene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Verdien på det norske oljefondet tangerte fredag formiddag 5.577 milliarder kroner i verdi.

Det er nesten to ganger bruttonasjonalprodukt i Norge, som i år er budsjettert til 3.106,6 milliarder kroner.

Oljefondet utgjør da 1.088.195 kroner per innbygger.

Og for å sette oljefondets verdi litt i perspektiv kan vi ta med at Folketrygdens forpliktelser til alderspensjon, som ifølge revidert nasjonalbudsjett for 2014 er på 6.032 milliarder kroner. Det tilsvarer 1.176.976 kroner per innbygger.

Doblet siden 2009
Fondet er nå mer enn doblet siden 2009, da verdien var på 2.640 milliarder kroner.

Oljefondet passerte 3.000 milliarder kroner i verdi i oktober 2010 og ved utgangen av året var verdien da på 3.077 milliarder kroner. Nå begynner fondet å nærme seg en dobling av det også.

Fondet er nå i ferd med å bli så stort at vi snart kan leve på renteinntektene.

- Norge er et ekstremtilfelle av ulikhet i den forstand at et helt land kan ende opp med å leve på renteinntekter og avkastning på investeringer, sier den franske samfunnsøkonomen Thomas Piketty i DN.

I hans meget omdiskuterte bok «Kapital i det 21. århundre», som han har brukt hele 15 år på å samle data til, mener han at den historiske avkastningen av formue alltid vil være større enn den økonomiske veksten.

- Det fine for Norge fra et eierskapssynspunkt er at selv når oljen tar slutt, så har dere så store investeringer at hele verden vil fortsette å jobbe for dere i årtier, århundrer, muligens for alltid, sier han.

Avkastning og fordeling
På fondets nettsiden fremgår det at fondet har hatt en årlig avkastning på 5,7 prosent fra etableringen av Norges Bank Investment Management (NBIM) i 1998 og frem til utgangen av 2013.

Etter fradrag for forvaltningskostnader og prisvekst var avkastningen i den perioden på 3,6 prosent. Avkastning målt i dollar var 6,7 prosent.

Ved utgangen av 1. kvartal i år var fondet investert med 61,1 prosent i aksjer, 37,7 prosent i rentepapirer og 1,2 prosent i eiendom.

De største aksjeinvesteringene var da næringiddelselskapet Nestle, oljeselskapet Royal Dutch Shell, leggemiddelselskapene Novartis og Roche, storbanken HSBC, fondsforvalteren BlackRock og Apple.

Flere nyheter Tror forskjellen mellom rik og fattig vil avta
Piketty advarer Skandinavia
Stygge tall gir ny smell for svenskekronen