Oljefondet størst i verden

Statens pensjonsfond øker stadig, og er nå verdens største pensjonsfond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet, hvis offisielle navn nå er Statens pensjonsfond, er nå på 1450 milliarder kroner, og øker stadig.

Medregnet Folketrygdfondets private eiendeler, har det allerede passert nederlandske ABP som det største pensjonsfondet i verden, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Norges Bank skal i dag presentere årsresultatet for Statens pensjonsfond, som nå utgjør ca. 323000 kroner per norsk hode. Siden utgangen av 2004 har fondet økt med 50%.

Dagens Næringsliv anslår at hvis fondet har vokst like mye i februar som måneden før, så vil det passere 1500 milliarder kroner denne uken. Det nederlandske fondet for offentlig ansatte, ABP, som lenge har ligget øverst blant verdens pensjonsfond, tilsvarer med dagens eurokurs 1520 milliarder kroner.

Folketrygdfondet, som er den innenlandske delen av pensjonsfondet, har private fordringer i form av aksjer og obligasjoner tilsvarende rundt 79 milliarder kroner. Den samlede verdien av Statens pensjonsfond er dermed allerede størst i verden.

Det japanske pensjonsfondet er nær dobbelt så stort som det norske, men siden mesteparten av disse midlene er plassert i japanske statspapirer, gjør dette det tvilsomt å sammenligne dette med pensjonsfond som det norske og nederlandske, skriver DN.

Finansdepartementet har anslått at verdiene vil passere 1657 milliarder ved utgangen av 2006.

STØRST: Sentralbanksjef Svein Gjedrem (bildet) og direktør Knut N. Kjær i Norges Bank Kapitalforvaltning legger i dag fram årsresultatet for oljefondet, som nå er verdens største pensjonsfond med sine drøyt 1500 milliarder.