Oljefondet tapte 10,6 milliarder på etikken

- Kostnadene ved de etiske retningslinjene har vært enorme, sier Frps Christian Tybring-Gjedde.

UENIG: Frps Christian Tybring-Gjedde mener staten er dobbeltmoralsk når den tjener store summer på salget av tobakk, mens det anses som umoralsk å eie aksjer i de samme selskapeneet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
UENIG: Frps Christian Tybring-Gjedde mener staten er dobbeltmoralsk når den tjener store summer på salget av tobakk, mens det anses som umoralsk å eie aksjer i de samme selskapeneet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondets etiske regelverk har gitt fondet 10,6 milliarder kroner mindre i avkastning siden 2005.

Beregningene er utført av Norges Bank, og beløpet går fram av stortingsmeldingen om forvaltningen av det såkalte Statens pensjonsfond utland som ble lagt fram i mars, skriver Finansavisen.

55 selskaper er i dag utestengt på grunn av brudd på fondets etiske regelverk.

- Kostnadene ved de etiske retningslinjene har vært enorme. Hva har vi egentlig fått igjen? Er verden blitt et bedre sted? Har de ekskluderte bedriftene sluttet med det som regjeringen misliker? Praktiseringen er selektiv og inkonsekvent, og helt uten virkning, sier Frps Christian Tybring-Gjedde.

Han mener staten er dobbeltmoralsk når den tjener store summer på salget av tobakk, mens det anses som umoralsk å eie aksjer i de samme selskapene. Han er også kritisk til utestengelsen av amerikanske Lockheed Martin.

- Lockheed Martin er ekskludert, samtidig som regjeringen har besluttet å kjøpe jagerfly fra den samme bedriften. Prislappen er beregnet til 100 milliarder dollar, så høyt at man har diskutert å finansiere kjøpet utenfor statsbudsjettet. Med andre ord å hente penger direkte fra Oljefondet, sier Tybring-Gjedde.

(NTB)