Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet tapte 216 mill.

Norges Bank og oljefondet satset på det skandaleomsuste amerikanske energiselskapet Enron, som nå er slått konkurs. Over natta forsvant over 200 millioner kroner fra Norges sparegris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Energiselskapet, som for ett år siden var verdsatt til over 60 milliarder dollar og ble anbefalt av aksjeanalytikerne, er plutselig konkurs. Mens en gjeng spekulanter og sjefer solgte seg ut i tide, står flere tusen ansatte uten arbeid, selskapets anerkjente revisjonsfirma Arthur Andersen «glemte» å si fra at det bar mot stupet, og Norges 216 aksjemillioner - for øvrig nok til å lønne over 900 sykepleiere i ett år - er tapt.

Tapte penger

- Ja, normalt er dette tapte penger. De som står først i køen til å få tilbake pengene er obligasjonseierne, mens vi som er aksjeeiere står sist i køen, sier Knut N. Kjær, leder av Kapitalforvaltning i Norges Bank, som håndterer oljefondet.

Kjær sier det er vanskelig å unngå slike milliontap. Oljefondet har som politikk å investere i de største aksjeselskapene, og aksjeanalytikerne anbefalte Enron-kjøp inntil det siste. Fondet er inne i over 2000 selskaper, og sprer dermed risikoen såpass at det tåler en smell eller to. I tredje kvartal i fjor forvaltet fondet aksjer og obligasjoner for 547 milliarder kroner.

- 216 millioner kroner er mye, men det er fortsatt en liten del av porteføljen, sier Kjær.

- Men det er ingen bagatell?

- Nei, men det er ikke mulig å foreta én sikker investering. Derfor er det så viktig å spre investeringen på mange aksjer og obligasjoner, sier oljefondets sjef.

Finansdepartementet og Stortinget har bestemt at oljefondet fra i år skal investere i obligasjoner utstedt av bedrifter, ikke bare stater. Det innebærer at de som forvalter pengene til framtidige velferdsoppgaver, vil løpe enda større risiko.

Monkey business

- For Norge vil det å investere i risikopapirer gi høyere avkastning over tid, sier Knut N. Kjær, men kan selvfølgelig ikke gi noen garantier mot tap.

2001 var første året med tap for oljefondet, og SVs Øystein Djupedal mener dette og Enron-affæren er et eksempel på at fondet bør investere mer i obligasjoner, og mindre i aksjer.

- Vi har tapt masse på å være passive aksjeforvaltere, og må i stedet bli aktive eiere som bruker stemmeretten til å få innflytelse i selskapene. Oljefondet er inne i mye monkey business, og forvaltningen er i ferd med å bli en rein risikosport, mener stortingsrepresentanten.

Hele Norges coronakart