Oljefondet tapte 327 mrd. — sjefen tjente 11 millioner

Millionlønn og bonuser til Slyngstad.

FIKK GOD LØNN: Direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management (NBIM)m Statens pensjonsfond - Utland, også kalt Oljefondet.
Foto: Erlend Aas/SCANPIX
FIKK GOD LØNN: Direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management (NBIM)m Statens pensjonsfond - Utland, også kalt Oljefondet. Foto: Erlend Aas/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dagbladet kan i dag avsløre fjorårets årslønn for Oljefondets toppsjef Yngve Slyngstad (46). I 2008 strømmet 11 millioner kroner inn på lønnskontoen. Av disse var 5,3 millioner kroner provisjoner og bonus for vel utført arbeid. Utbetalingene fra statskassa plasserer han i særklasse som landets best betalte offentlige tjenestemann.

Da Slyngstad i januar 2008 tok over sjefsjobben i Oljefondet (Statens pensjonsfond — utland) fikk han betingelser hans forgjenger Knut N. Kjær bare kunne drømme om. Slyngstad forhandlet fram en fast årslønn på 5,75 millioner kroner. Kjær, en av de mektigste personene i internasjonal finansindustri, måtte i sin tid nøye seg med 3,2 millioner kroner.

Ifølge Norges Bank måtte Yngve Slyngstad tilbys en så høy fastlønn for at han ikke skulle gå ned i lønn.

Han kom fra jobben som aksjesjef ved Oljefondet, der han i tillegg til fastlønn også hadde betydelige provisjoner og bonus.

Det er disse provisjonene og bonusene som nå gjør at 2008-lønna til dagens oljefondsjef blir eksepsjonell.

Brukte lokkemiddel
- Dette er en bonus som gjenspeiler resultatet for aksjeforvaltningen beregnet over flere år. Slyngstad har ledet aksjeforvaltningen i ti år med svært gode resultater, og bonusen gjenspeiler dette, opplyser kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth i Norges Bank til Dagbladet.

I tillegg til resultatbasert lønn i fjor på 3,2 millioner kroner, fikk Yngve Slyngstad også utbetalt 700?000 kroner for hvert av årene 2005, 2006 og 2007, til sammen 2,1 millioner kroner. Dette var en gulrot Norges Bank invilget Slyngstad slik at det skulle være attraktivt for ham å stå i jobben i minst tre år.

Den aktive forvaltningen til Oljefondet hadde i 2007 et negativt resultat på 0,22 prosentpoeng sammenliknet med Finansdepartementets referanseportefølje. Norges Banks målsetting er et resultat på +0,25 prosentpoeng målt mot referanseporteføljen.

- Hvorfor fikk Yngve Slyngstad likevel bonus og provisjon for dette året?

- Det er viktig å påpeke her at Slyngstad var leder for aksjeforvaltningen i 2007, som hadde en meravkastning på 1,15 prosent det året. På rentesiden gikk det dårligere, sier Meisingseth.

Konkurransedyktig
På spørsmål om hvordan ledelsen i Norges Bank tror folk flest reagerer på at en statsansatt tjenestemann tjener slike summer, svarer kommunikasjonsdirektør Siv Meisingseth at lønnen til oljefondsjefen må sees i lys av at han jobber i et internasjonalt marked der lederlønningene er på et annet nivå enn i Norge. Hun påpeker at Slyngstads vilkår var i de nedre sjikt blant de kandidater som ble vurdert til stillingen.

- Prinsippet som ligger til grunn for NBIMs lønnsnivå, er at det skal være konkurransedyktig, men ikke markedsledende i de internasjonale markedene virksomheten opererer i, sier hun.

Oljefondet, formelt kalt Statens pensjonsfond - utland eller NBIM, er en av de største investorene i hele verden. Mens den globale finanskrisa herjer nådeløst, styrer Yngve Slyngstad over drøye 2000 milliarder investerte oljekroner. Pengene er investert i aksjeposter og obligasjoner verden rundt.

46-åringen har vært med fra den gangen aksjebeholdningen var lik null. Før han inntok sjefstolen, hadde Slyngstad styrt fondets aksjebeholdning i ti år og hatt ansvaret for 1000 milliarder kroner. Mye av tida jobbet han fra Norges Banks kontorer i London.

Nøkternt i Hole
I dag lever sjefen for Oljefondet et tilbaketrukket og relativt nøkternt liv i Hole, et lite stykke utenfor Hønefoss. Her bor han i en enebolig som han og kona betalte 1,8 millioner kroner for i 1999. Til og fra jobb kan han velge mellom en åtte år gammel Toyota RAV4 og en splitter ny og langt mer miljøvennlig Toyota Prius. I 2004 kjøpte han hytte i Kragerø til 2,55 millioner kroner.

Yngve Slyngstad har faglig ballast og papirene i orden. 46—åringen er både jurist, siviløkonom og statsviter med eksamen fra universiteter og høgskoler i Oslo, Bergen, Santa Barbara i California, og Paris.

CVen hans avslører flere år med «utstrakt reising i Asia, Afrika og Latin-Amerika». Deretter drev han doktorgradsforskning i finans ved Kobe universitetet i Japan, jobbet med kapitalforvaltning i Storebrand, før han fant veien til Norges Bank i 1998.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer