Oljefondet tapte 485 milliarder kroner i 2018

Statens pensjonsfond utland fikk en negativ avkastning på 6,1 prosent, tilsvarende et tap på 485 milliarder kroner, i fjor.

OLJEFONDET: Sentralbanksjef Øystein Olsen, avbildet i 2017. Foto: Erlend Dalhaug Daae / NTB scanpix
OLJEFONDET: Sentralbanksjef Øystein Olsen, avbildet i 2017. Foto: Erlend Dalhaug Daae / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var fondets aksjeinvesteringer som fikk det klart svakeste resultatet, og som egenhendig sørget for at årsavkastningen gikk i rødt i fjor.

De falt med 9,5 prosent. Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 7,5 prosent, mens renteinvesteringene steg 0,6 prosent.

Resultatet til oljefondet, som Statens pensjonsfond utland er bedre kjent som, ble lagt fram onsdag formiddag. Nok en gang ble fondet slått av referanseindeksen, med 0,3 prosentpoeng.

Fondet opplevde store svingninger i fjor, et år preget av uro i markedene. Svak utvikling på aksjemarkedene i første og fjerde kvartal var utslagsgivende for at året som helhet gikk ned.

- Resultatene i 2018 var svake. Avkastningen over tid har likevel vært god, og høyere enn avkastningen på referanseindeksen som forvaltningen måles mot, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Det er andre gang siden finanskriseåret 2008 at Statens pensjonsfond utland ender året svakere enn det startet. Verdifallet i fjor er det største siden oppstarten i 1998, med unntak av nettopp 2008, da den negative avkastningen var på hele 23,3 prosent. Gjennom hele sin historie har fondet bare hatt negativ avkastning fire ganger før i fjor.

Kronesvekkelse mot flere av hovedvalutaene i 2018 bidro til å øke fondets verdi med 224 milliarder kroner. Fondet ble tilført 33,8 milliarder kroner i løpet av året. Det er første gang på tre år at det ble satt penger inn i fondet.

Fondet hadde en verdi på 8.256 milliarder kroner ved utgangen av 2018. Verdiene er fordelt på aksjer med 66,3 prosent, 3 prosent i eiendom og 30,7 prosent i rentepapirer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer