Oljefondet tapte stort på Nestle, Apple og Samsung

Statens pensjonsfond utland tapte stort på flere kjente aksjer, men "tjente" 139 milliarder kroner på en svakere krone.

0,1 PROSENT: Det ble et blandet kvartal for Yngve Slyngstad og Statens pensjonsfond utland i 2. kvartal . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
0,1 PROSENT: Det ble et blandet kvartal for Yngve Slyngstad og Statens pensjonsfond utland i 2. kvartal . Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Statens pensjonsfond utland hadde en avkastning på 0,1 prosent, tilsvarende 17 milliarder kroner, i 2. kvartal 2013.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 0,9 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var på minus 1,4 prosent.

Det siste året er netto realavkastningen, etter forvaltningskostnader, på 12,18 prosent.

Siden fondets start i 1998 er den årlige netto realavkastningen, etter forvaltningskostnader, på 3,17 prosent.

2. kvartal - Apple ute av topp 10 I 2. kvartal var den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene 0,3 prosentpoeng høyere enn referanseindeksenes avkastning.

Investeringen i teknologiselskapet Microsoft Corp bidro mest til avkastningen i kvartalet, fulgt av investeringer i bilprodusenten Daimler AG og farmasiselskapet Roche Holding AG.

Fondets største verdifall i et enkeltselskap var i næringsmiddelselskapet Nestlé SA, som likevel utgjør den største posten med en verdi på 38,2 milliarder kroner.

De nest verste aksjene i kvartalet var Apple Inc og elektronikkprodusenten Samsung.

Apple er da helt ute av topp 10 over fondets største aksjebeholdninger. Ved utgangen av kvartalet var den under 18 milliarder kroner. I fjor høst lå Apple på 3. plass med en verdi på 25,9 milliarder kroner.

De største aksjepostene

- Sterk avkastning i USA og Japan bidro positivt til aksjeavkastningen, mens fremvoksende økonomier trakk ned. Økning i det internasjonale rentenivået påvirket avkastningen på renteinvesteringene negativt, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management (NBIM), populært kalt oljefondet.

Eiendom med god avkastning Investeringer i fast eiendom ga en avkastning på 3,9 prosent.

I løpet av kvartalet ble det også inngått avtale om å kjøpe 11 lagerbygninger i Storbritannia sammen med logistikkeiendomsselskapet Prologis, som er eier, operatør og utvikler av logistikkeiendom i Amerika, Europa og Asia.

NBIMs andel av kjøpesummen for de 227 000 kvadratmeterne med lagerbygninger utgjorde 56 millioner pund netto. Kjøpet forventes gjennomført i tredje kvartal.

Markedsverdien opp 215 mrd Fondet hadde en verdi på 4.397 milliarder kroner ved utgangen av juni.

Det var etter verdistigningen på 17 milliarder kroner og etter det var blitt tilført 58 milliarder kroner.

I tillegg svekket kronekursen seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av kvartalet, noe som bidro til å øke fondets verdi med 139 milliarder målt i norske kroner.

Regnskapet for fondet viste et resultat på 155,7 milliarder kroner i kvartalet, mot et negativt resultat på 7,7 milliarder kroner i samme kvartal i fjor.

Så langt i år er det regnskapsmessige resultatet på 460,5 milliarder kroner, opp fra 116,3 milliarder kroner i fjor.

Hele rapporten

Presentasjonen