Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet tar enormt tap i matgigant

Norges Bank har solgt seg ned i Tesco før resultatpresentasjon. Kursen er mer enn halvert siden oppkjøpene startet i 2012.

 Selger unna : Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad har brukt desember på å selge unna Tesco-aksjer. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Selger unna : Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad har brukt desember på å selge unna Tesco-aksjer. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Warren Buffet var en gang største aksjonær i den britiske dagligvarekjempen, men fikk svi skikkelig. Om investeringen i Tesco har han i ettertid sagt til CNBC at «Det var en stor feil av meg», ifølge Finansavisen.

Det er sjeldne ord fra munnen til investorlegenden. At Buffet ville ut, endret ikke synet til forvalterne i Norges Bank. De kjøpte når den genierklærte amerikaneren solgte.

I mars 2012 flagget Norges Bank at de hadde tre prosent eierandel i Tesco. Bare måneder før lå eierandelen på 2,14 prosent og hadde en verdi på 6,4 milliarder kroner, ifølge årsrapporten til sentralbanken.Ved utgangen av 2013 kontrollerte fondet 7,14 prosent av selskapet og investeringen var verdsatt til 18,2 milliarder kroner.

Dermed var Tesco den største enkeltinvesteringen Oljefondet hadde gjort i et utenlandsk børsnotert selskap.Siden har milliardverdiene forduftet. For ett år siden var aksjeposten verdsatt til 12,8 milliarder kroner.

Basert på siste aksjekurs, valutakurs og Tescos egen aksjonærliste, er verdien på investeringen i overkant av 10 milliarder kroner i dag.

Norges Bank har brukt 2015 på å selge seg ned i Tesco. I august eide fondet 569 millioner aksjer. 28. desember meldte Tesco at Norges Bank hadde solgt seg ned til 513,5 millioner aksjer, men nesten 24 millioner aksjer er lånt ut. Oljefondet har nå kontroll over 489 millioner aksjer og en direkte eierandel på 6,01 prosent.

Kraftig verdifall Noen av de tidligere kjøpene skjedde på kurser rundt 3,6 pund. I april 2015 var kursen 2,8 pund. Prisen på Tesco-aksjene har falt gjennom 2015. Nyttårsaften gikk en aksje for rundt 1,5 pund.

Nå veies noe av verdifallet opp mot at pundet har styrket seg mot norske kroner. Uansett, så er det ikke til å komme bort fra at investeringen i Tesco har vært alt annet enn god.

Selskapet offentligjør resultater i slutten av februar, og mange investorer lurer på hva de vil vise. Kan det være at Norges Bank nå minimaliserer sine tap i forkant ved å selge seg ned.

Giganttap ble synlige Tesco var i mange år gullgutten i britisk dagligvareindustri. De vokste i antall butikker og omsetning. Men, så skiftet selskapet sjef og da ramlet flere skjeletter ut av skapet. For ni måneder siden besluttet den nye sjefen for å synliggjøre tapene gjennom omfattende nedskrivninger.

Selskapet gikk dermed fra 1,9 milliarder pund i pluss den ene året til 5,7 milliarder i minus året etter. Det tilsvarte 67 milliarder norske kroner. Kursen raste med 20 prosent da tallene ble kjent.

Det ble likevel betalt utbytte, men det falt med 23,5 prosent mot hva som ble utbetalt året før. Gjennom 2015 har nye tap blitt bokført. I oktober meldte selskapet om 425 millioner pund i resultatfall.

Presses av lavprisaktører Tesco har brukt 2015 til å kvitte seg med eiendommer og tomter de har kjøpt for framtidig vekst. Det har gitt milliarder i inntekter, og gir selskapet pusterom i en vanskelig tid.

Selskapet har også registrert økt salg, men de presses på marginene av tyske lavprisaktører som Lidl og Aldi. I to år de to selskapene økt sine markedsandeler i Storbritannia.

Styret og ledelsen i Tesco har også måtte kjempe mot sinte aksjonærer, spesielt amerikanske. Flere har truet med søksmål etter hvert som tap de mener har vært holdt skjult, har kommet for dagen. For vel en måned siden ble det kjent at Tesco kan komme til å betale erstatning til investorer i USA, noe som vil føre til ekstraordinære økte utgifter om så skjer.

Flere nyheter: Søndagens aksjetips Hegnar: - Asylkostnaden avgjør 2017-budsjettet Buffett kjøper aviskonsern

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media