Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet tjente millioner på omstridt gruvedrift

Det norske oljefondet har tjent 203 millioner kroner - lokalbefolkningen har fått store hudproblemer og hårtap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det norske oljefondet har tjent 203 millioner kroner på omstridt gullgruvedrift i Guatemala.

Gruva, som blir kalt Marlin, ligger i San Marcos-provinsen nordvest i Guatemala og drives av det canadiske selskapet Goldcorp.

Gruva ble etablert i 2004 og har så langt produsert 18,5 tonn gull og 223 tonn sølv, skriver Aftenposten.

Norge eier aksjer til en verdi av 815 millioner kroner i Goldcorp gjennom statens pensjonsfond utland, også kalt oljefondet.

Bare i år har aksjeverdien steget med 203 millioner kroner.

Innbyggerne i San Marcos-provinsen, hovedsakelig Maya-indianere, hevder at gruvedriften fører til store miljøskader og helseproblemer.

De protesterer mot at barna utvikler store hudproblemer og hårtap og at sprengningsvirksomheten skaper sprekker i husene deres.

Tapper vannet

De enorme vannmengdene som går med til gruvedriften skal også ha tappet mange brønner i området.

Lokalbefolkningen forteller også at de ikke ble spurt om de ønsket en gruve i området og påpeker at de i liten grad har nytt godt av den lukrative driften. Bare 0,5 prosent av inntektene fra gruva går direkte tilbake til lokalområdet.

Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp peker på to store problemer.

- Det ene er at lokalbefolkningen blir systematisk overkjørt, noe vi mener er et brudd på menneskerettighetene. Det andre er miljøforurensningen. Alt taler for at det er en sammenheng mellom helseskadene og utslippene, sier han, og anslår at om lag 10.000 mennesker blir direkte berørt av miljøskadene fra gruva.

Krever gransking

Nå krever Sommerfeldt at Etikkrådet i Statens pensjonsfond utland går gjennom saken.

- Her må oljefondet vise aktivt eierskap og be om en uavhengig undersøkelse, sier han.

Goldcorp har gjentatte ganger benektet at gruvedriften er miljøskadelig. Selskapets egne tester viser at vannet er rent, mens utslettene og helseproblemene blant lokalbefolkningen angivelig skyldes dårlig hygiene. Sprekkene i veggene forklares av selskapet med høy musikk.

Lederen i Etikkrådet, Gro Nystuen, opplyser at gruveindustrien følges nøye, og at Goldcorp er et selskap rådet «har på radaren».

(©NTB)

 

SKADET: En liten gutt som bor i området ved den omstridte gruven med synlige utslett og åpne sår. Foto: Rights Action
SKADET: En liten gutt som bor i området ved den omstridte gruven med synlige utslett og åpne sår. Foto: Rights Action Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling