Oljefondet tomt i 2043 med dagens tempo

Pengebruken øker i rekordfart.

BRUKER PENGER: Finansminister Siv Jensen bruker mer oljepenger enn noen av hennes forgjengere har gjort Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BRUKER PENGER: Finansminister Siv Jensen bruker mer oljepenger enn noen av hennes forgjengere har gjort Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Oljefondet vil være tomt for penger om 27 år dersom økningen i oljepengebruken fortsetter med dagens tempo, viser beregninger som Klassekampen har fått utført.

Det er avtroppende sjeføkonom i DNB Markets og påtroppende sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum, som har gjort regnestykket for Klassekampen. Spørsmålet var opprinnelig stilt fra Arbeiderpartiet til Finansdepartementet i forbindelse med budsjettarbeidet på Stortinget, men Siv Jensen (Frp) nekter å svare.

- Det gir lite mening å lage slike beregninger, lyder begrunnelsen som er gjengitt i avisen. Aps finanspolitiske talsperson Marianne Martinsen mener at Jensen forsøker å vri seg unna en ubehagelighet.

- Å svare at et slikt regnestykke ikke gir mening, er en innrømmelse av at oljepengebruken er helt ute av kurs, sier hun til avisen.

Dørum understreker at regnestykket er teoretisk:

«Det synes lite realistisk at fremtidige regjeringer vil styre statsfinansene blindt mot avgrunnen, slik beregningene viser», understreker han. Men det betyr ikke at regneøvelsen er uten verdi. Dørum har nemlig også gjort alternative beregninger der innfasingstempoet reduseres til det halve av hva det har vært i årene 2014-2017 og med en realavkastning på 4 prosent. Selv med slike forutsetninger vil fondet tømmes på sikt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer