Unngår roboter:  Oljefondet og direktør Yngve Slyngstad bruker i økende grad alskemeglere. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Unngår roboter: Oljefondet og direktør Yngve Slyngstad bruker i økende grad alskemeglere. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Oljefondet unngår aksjerobotene

Fondet bruker i økende grad aksjemeglere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er blitt mye mer komplisert å handle aksjer. Vi må tilpasse oss og investere løpende i teknologi for å kunne handle.

Det uttaler Øyvind G. Schanke, leder for global aksjehandel hos Norges Bank Investment Management (NBIM) og styremedlem i Oslo Børs, til Finansavisen.

Han mener deler av robothandelen utvilsomt er skadelig, men at den også bidrar til et mer likvid og effektivt marked.

Når Oljefondet kjøper aksjer, foregår det typisk sett gjennom et eller flere internasjonale meglerhus. Selv har de fem analytikere som hele tiden sjekker om meglerhusenes algoritmer er gode nok, og om de får best mulig pris.

Som en følge av de uheldige virkningene av fragmentering av børsene og robothandel, er NBIM-forvalterne blitt mer varsomme når de handler aksjer.

Deler av aksjehandelen foregår utenfor de tradisjonelle børsene, for eksempel i såkalte «dark pools», der kjøpere og selgere er anonyme.

- Det blir litt som den gamle meglerrollen. Vi bruker disse mer nå enn tidligere. Pendelen har svingt litt for langt den veien at alle skal bruke algoritmer, sier han.

Schanke forteller at når Oljefondet skal kjøpe aksjer, bruker de mer tid til å finne store reelle selgere der ute.

- Det absolutt billigste er jo å finne en selger med omtrent samme volum. De siste årene er vi blitt mye mer tålmodige, nettopp for å ikke bli oppdaget i markedet.

Flere nyheter Ryktene svirrer onsdag - analytikerne kommenterer
- Finansmarkedene vil forandre seg
Sp vil ha mer makt til Oljefondets etikkråd