Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondet ut av klasebombe-selskap

Regjeringen vil trekke ut oljefondets investering i et amerikansk selskap som produserer klasebomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er SV som har gravd fram opplysningene om investeringen på 146 millioner kroner i selskapet Allient Techsystems, som eies av Honeywell International. Og det var SVs Øystein Djupedal som tok opp saken i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

- Dette er bomber som droppes over Afghanistan, og det er skammelig, og et utslag av norsk dobbeltmoral, at oljefondet har investert penger i dette selskapet. Vil regjeringen sørge for at oljefondet trekker seg ut, spurte Djupedal.

Berømmet SV

Kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland svarte et uforbeholdent ja og berømmet SV for å ha kommet med disse opplysningene.

Djupedal var fornøyd med svaret, men fant det betenkelig at slik først skjer etter avsløringer fra SV. Han etterlyste etiske retningslinjer for å hindre gjentakelser.

- Vi må ikke nok en gang bli tatt med buksene nede, sa Djupedal, og fikk påtale fra stortingspresidenten for bruk av et uparlamentarisk uttrykk.

Svarstad Haugland viste til Sem-erklæringen, der det står at regjeringen mer aktivt vil bruke muligheten til å trekke ut investeringer.

- Vi vil gå dypere inn i dette, men vi kan aldri få full kunnskap før oljefondets midler blir investert. Derfor er det viktig at SV og andre avslører slike ting, sa kirke- og kulturministeren.

Retningslinjer

Ifølge Dagbladet framgår det av Norges Banks oversikt av 31. desember 2000 at vel 146 millioner kroner av Petroleumsfondet er investert i dette selskapet. Klasebomber står ikke på samme forbundsliste som landminer, og derfor har oljefondet formelt sett sitt på det tørre, skriver avisen.

SV har lenge jobbet for innføring av etiske retningslinjer for oljefondet, men har ikke fått flertall i Stortinget. Men det politiske presset førte til at Norges Bank fikk beskjed fra Stoltenberg-regjeringen om å selge landmineaksjer.

Finansdepartementet utarbeidet deretter nye forskrifter for fondet som utelukker investeringer i selskaper som opererer i strid med folkeretten.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!