Oljefondet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Vi har de siste dagene satt søkelys på hvordan oljefondet investeres. Til tross for Norges høye internasjonale profil i menneskerettighetsspørsmål er vår formue blant annet investert i produksjon av antipersonellminer, som Norge har forpliktet seg til å ta avstand fra. Vi har investert i et konsern som har bygd våpenfabrikk i Burma, til tross for statsministerens engasjement mot juntaen i landet. Pengene er plassert i selskaper som ødelegger regnskogen og som er skyld i andre miljøødeleggelser. Flere milliarder er plassert i selskaper som benytter slavearbeid.
  • Per-Kristian Foss hevder at det er umulig å innføre etiske retningslinjer for fondet. Men Sjunde AP-fonden i Sverige har klart det. Også Porsgrunn kommune unngår uetiske investeringer med sitt fond. Oljefondet er et av Europas største. Mange vil ta hånd om det. Derfor klarer nok fondsforvalterne å gjøre akkurat det regjeringen ber dem om. Det hele er et politisk, ikke et praktisk, spørsmål.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer