Oljefondets gassrør ødelegger for Melinas folk

Ikke bare StatoilHydro som er inne i oljesand — hele Norges pengebinge har også investert.

BER NORGE OM Å TREKKE SEG UT: Melina Laboucan-Massimos folk opplever store skadevirkninger av oljesand-industri på deres territorium. Foto: PRIVAT.
BER NORGE OM Å TREKKE SEG UT: Melina Laboucan-Massimos folk opplever store skadevirkninger av oljesand-industri på deres territorium. Foto: PRIVAT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Dagbladet.no har denne uken skrevet om StatoilHydros engasjement i Canadas oljesand, og hvordan slike prosjekter trolig er årsak til voldsom økning av kreft hos urfolk og forurensing av naturen i området.

Men også de norske pensjonspengene er involvert i det som ofte kalles verdens skitneste olje. Oljefondet har investert nær én milliard kroner i rørledningen til selskapet TransCanada - som skal forsyne utvinningen av oljesand med gasskraft.

Et prosjekt som FN mener er et brudd på menneskerettigheter.

Ødelegger for natur og menneskerRørledningen skal legges tvers over landet til Lubicon-indianerne. I et brev til direktøre for Etikkrådet for Statens pensjonsfond — Utland ber de pent om at Norge trekker seg ut.

«... Vi ber om at Statens pensjonsfond fullt og helt trekker seg ut fra TransCanada Corporation (...) inntil det foreligger en tilfredsstillende løsning på konflikten, og informerer selskapet om avgjørelsen», skriver høvding Bernard Ominayak i brevet, datert 30. mars i år.

Indianerstammen er allerede sterkt berørt av oljesandprosjektene. I en radius på 14 kilometer er det 1200 oljebrønner. Det har påvirket natur og mennesker, forteller Lubicon-indianernes representant Melina Laboucan-Massimo, som besøkte Norge denne uka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer