Oljefondets gassrør ødelegger for Melinas folk

Ikke bare StatoilHydro som er inne i oljesand — hele Norges pengebinge har også investert.

 BER NORGE OM Å TREKKE SEG UT: Melina Laboucan-Massimos folk opplever store skadevirkninger av oljesand-industri på deres territorium. Foto: PRIVAT.
BER NORGE OM Å TREKKE SEG UT: Melina Laboucan-Massimos folk opplever store skadevirkninger av oljesand-industri på deres territorium. Foto: PRIVAT.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagbladet.no har denne uken skrevet om StatoilHydros engasjement i Canadas oljesand, og hvordan slike prosjekter trolig er årsak til voldsom økning av kreft hos urfolk og forurensing av naturen i området.

Men også de norske pensjonspengene er involvert i det som ofte kalles verdens skitneste olje. Oljefondet har investert nær én milliard kroner i rørledningen til selskapet TransCanada - som skal forsyne utvinningen av oljesand med gasskraft.

Et prosjekt som FN mener er et brudd på menneskerettigheter.

Ødelegger for natur og mennesker
Rørledningen skal legges tvers over landet til Lubicon-indianerne. I et brev til direktøre for Etikkrådet for Statens pensjonsfond — Utland ber de pent om at Norge trekker seg ut.

«... Vi ber om at Statens pensjonsfond fullt og helt trekker seg ut fra TransCanada Corporation (...) inntil det foreligger en tilfredsstillende løsning på konflikten, og informerer selskapet om avgjørelsen», skriver høvding Bernard Ominayak i brevet, datert 30. mars i år.

Indianerstammen er allerede sterkt berørt av oljesandprosjektene. I en radius på 14 kilometer er det 1200 oljebrønner. Det har påvirket natur og mennesker, forteller Lubicon-indianernes representant Melina Laboucan-Massimo, som besøkte Norge denne uka.

-  Skogen fragmenteres, fisken i Lubicon-sjøen blir borte og dyrelivet i skogen forsvinner. Vi har også hatt problemer med oppblomstring av kreft. Faren min skjøt en elg for en tid tilbake og fant en stor tumor i den, sier hun til Dagbladet.no.

Indianerne frykter at den nye rørledningen vil forsterke problemene.

FN reagerer
Lubicon-stammen er aldri blitt hørt og har aldri samtykket til utbyggingen. Dét har gjennom årenes løp fått både Amnesty International og fire FN-komiteer — deriblant FNs menneskerettighetsråd og FNs komité mot etnisk diskriminering — til å reagere.

De har ved flere anledninger bedt kanadiske myndigheter konsultere indianerne og sikre deres rettigheter før de tillater videre olje- og gassvirksomet. Men Melina Laboucan-Massimo og hennes folk opplever at de ikke blir hørt.

- Kanadiske myndigheter er for glad i olje og gass og de investeringene det gir, sier hun til Dagbladet.no.

Nå krever Melina Laboucan-Massimo moratorium for olje- og gassutvinning på Lubicon-indianernes territorium, og ber Norge holde seg unna.

- Vi ber Oljefondet og StatoilHydro om å trekke seg ut av oljesand-prosjektene i Alberta, sier hun til Dagbladet.no.

Kjenner saken
Det er Etikkrådet for Statens pensjonsfond — Utland som gir Finansdepartementet råd om hvilke selskaper staten skal trekke seg ut av. Direktør i Etikkrådet for Statens pensjonsfond — Utland, Gro Nystuen vil ikke kommentere den konkrete saken for Dagbladet.no, men bekrefter at brevet er mottatt.

- Vi kjenner saken godt, siden den har versert i flere år. Vi mottar mange slike henvendelser i løpet av et år, sier hun.

"VERDENS SKITNESTE OLJE": Svært energikrevende å utvinne og forårsaker langt høyere CO2-utslipp enn vanlig olje. Foto: AFP/ SCANPIX.
"VERDENS SKITNESTE OLJE": Svært energikrevende å utvinne og forårsaker langt høyere CO2-utslipp enn vanlig olje. Foto: AFP/ SCANPIX. Vis mer