Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tusenvis av oljemilliarder skal bli grønnere

Oljefondets grønne retning ble utarbeidet i samarbeid med Qatar, Kuwait og Saudi Arabia

Men etterlevelse av de nye prinsippene er basert på frivillighet.

GRØNT SKIFTE: Administrerende direktør i oljefondet, Yngve Slyngstad, har bistått i arbeidet med et grønt rammeverk for oljefondet og andre store, statlige fond. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
GRØNT SKIFTE: Administrerende direktør i oljefondet, Yngve Slyngstad, har bistått i arbeidet med et grønt rammeverk for oljefondet og andre store, statlige fond. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet skal bli grønnere, og det i samarbeid med flere aktører som ikke akkurat er kjent for sin klimaprofil: Emiratene, Kuwait, Saudi Arabia, Qatar og New Zealand.

Det er de seks landenes investeringsfond som nå har jobbet fram et nytt og grønt rammeverk for investeringer verdt enorme summer.

Ifølge Norges Bank skal rammeverket sørge for en grønnere investeringsprofil og presse fram en mer klimabevisst holdning i selskapene fondene har eierinteresser i.

Yngve Slyngstad, administrerende direktør i oljefondet, presenterer det nye rammeverket i Paris i ettermiddag. Statsminister Erna Solberg (H) og Frankrikes president Emmanuel Macron kommer også til å være tilstede.

De to statslederne skal forøvrig møtes til en prat i den franske hovedstaden fredag kveld, like etter at Frankrike har spilt sin kvartfinale mot Uruguay i fotball-VM.

- Rammeverket er et synlig resultat av samarbeid mellom seks store statlige fond. Initiativet sender et signal til det brede markedet om at klimaendringene medfører finansiell risiko for langsiktige investeringer og gir retning til hvordan det kan håndteres, heter det i et skriv fra Norges Bank.

Målet med det ferske rammeverket er å integrere analyser av klimaendringer inn i forvaltningen av de seks gigantiske fondene. Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland som fondet heter, har mer enn 8200 milliarder kroner på bok og sitter med eierinteresser i over 9000 selskaper verden over.

Det grønne rammeverket skal bygge på tre prinsipper:

  • Erkjennelse av interessefellesskap og at klimaendringer medfører både finansiell risiko, men også finansielle muligheter for store, statlige investeringsfond.
  • En forventning til at eierskapet i hvert enkelt selskap tar opp klimaspørsmål som har betydning for styringsstruktur, forretningsstrategi, risikohåndtering og rapportering.
  • Integrering av klimarelatert risiko og muligheter i forvaltningen av fondene.

I de nye retningslinjene understrekes spesielt betydningen av å se mulighetene i grønne investeringer.

Men etterlevelse av prinsippene er bare basert på frivillighet. Altså står hvert fond fritt til å ikke følge de nye, grønne retningslinjene. Fondene står også fritt til selv å vurdere hvordan de best følger opp prinsippene i rammeverket. Altså er det målet, ikke veien dit, som nå skisseres opp av oljefondet og de andre statlige investeringsfondene.

- Resultatet av arbeidsgruppens arbeid er et tydelig, løsningsorientert rammeverk som støtter opp om eksisterende prinsipper for hvordan næringslivet bør forholde seg til klimaendringene, skriver Norges Bank videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!