Oljefondets investeringer rammer regnskogen

Har satt penger i flere selskaper som anklages for å rasere regnskog.

FÅR KRITIKK: Kirkens Nødhjelp kritiserer oljefondet for å investere i selskap som kan bidra med regnskogsødeleggelser. Finansminister Kristin Halvorsen sier hun er glad for at organisasjoner som Kirkens Nødhjelp informerer om selskaper som mistenkes for brudd på fondets etiske retningslinjer. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
FÅR KRITIKK: Kirkens Nødhjelp kritiserer oljefondet for å investere i selskap som kan bidra med regnskogsødeleggelser. Finansminister Kristin Halvorsen sier hun er glad for at organisasjoner som Kirkens Nødhjelp informerer om selskaper som mistenkes for brudd på fondets etiske retningslinjer. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske oljefondet har satt penger i flere selskaper som anklages for å rasere regnskog. Kirkens Nødhjelp (KN) mener praksisen slår i hjel norsk utviklingspolitikk.

Et av de aktuelle selskapene er brasilianske Votorantim, som planlegger å bygge store demninger i forbindelse med gruvedrift i den sørlige delen av Brasil. En av KNs partnerorganisasjoner frykter at et areal tilsvarende 11.000 fotballbaner vil bli satt under vann og avskoget.

- Regjeringen har nettopp lagt fram en ny utviklingsmelding der de legger særskilt vekt på samstemthet i norsk utviklingspolitikk. Dersom vi fortsetter å investere i dette selskapet, slår vi i hjel vår egen utviklingspolitikk, sier utenlandssjef i KN, Anne Kristin Sydnes.

Selskaper vurderes

Statens pensjonsfond - Utland, populært kalt oljefondet, kan trekke seg ut av selskaper etter anbefaling fra fondets Etikkråd. Finansminister Kristin Halvorsen (SV) sier rådet lenge har hatt fokus på miljøødeleggelse, men at det er nødvendig å hente inn opplysninger fra en rekke ulike kilder før det kan trekkes konklusjoner om selskaper som får kritikk.

- Jeg er glad for at Kirkens Nødhjelp og andre organisasjoner kommer med informasjon om selskaper vi er investert i, sier Halvorsen til NTB.

Hun forteller at Etikkrådet er i ferd med å vurdere flere selskaper som beskyldes for å ødelegge regnskog og krenke rettighetene til urfolk. Blant annet granskes oljeselskapene Repsol og Occidental, som Regnskogfondet tidligere har kritisert.

Aluminium

Storselskapet Votorantims demninger skal bygges i forbindelse med utvinning av bauksitt, som brukes til produksjon av aluminium. KNs samarbeidspartner Instituto Socio Ambiental (ISA) forteller at mange medlemmer av minoritetsbefolkningsgruppen Quilombolaene må flytte, og at den 400 år gamle bosetningen Ivanporunduva blir satt under vann.

Skogen som står i fare for å bli oversvømt, er en del av den spesielt sårbare atlanterhavsregnskogen.

Skogvern

Investeringene i de omstridte selskapene skjer samtidig som regjeringen bruker milliarder på vern av den brasilianske regnskogen. Inntil 5,8 milliarder kroner skal norske myndigheter plassere i et fond som brukes til bevaring av Amazonas-skogen.

Regnskogfondet har tidligere kommet med skarp kritikk av en rekke selskaper hvor oljefondet har investert. Ifølge den norske organisasjonen er Occidental Petroleum, Chevron og Repsol ansvarlige for særlig store skadevirkninger i søramerikanske regnskogland.

(NTB)