Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondets milliardfiasko i dagligvarekjempen Tesco

Dagligvarekjeden Tesco har vært et mareritt for det norske oljefondet. I går stupte aksjen på nytt, men det merkes knapt i fondet som stiger til stadig nye høyder.

OLJEFONDET: Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad, har gått på en bommert i dagligvaregiganten Tesco. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
OLJEFONDET: Direktør for Statens pensjonsfond utland, Yngve Slyngstad, har gått på en bommert i dagligvaregiganten Tesco. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, har pumpet milliarder av kroner inn i den britiske dagligvarekjeden Tesco de seneste årene, skriver Finansavisen i dag.

Største eier - store tap Fra å eie rundt 2 prosent i 2011 har fondet kjøpt aksjer for milliarder og er i dag selskapets klart største aksjonær, med en eierandel på 7 prosent.

Det har gått den veien høna sparker og i går kom selskapet med årets fjerde resultatvarsel. Nå ventes det at resultatet i 2014 blir på maksimalt 1,4 milliarder pund. Det tilsier at resultatet blir mer enn 11 milliarder kroner lavere enn det laveste anslaget så sent som i slutten av august.

Tesco dundret ned 17 prosent til 155,4 pence på børsen i London og hittil i år har aksjen halvert seg, noe som gir Oljefondet et urealisert tap på rundt 10 milliarder kroner.

Fiaskoen i Tesco til tross, verdien på det norske oljefondet er onsdag på 6.150 miliarder kroner, noe som tilsier at fondet ligger ett år foran regjeringens målsetting.

Bom, bom, bom, bom Da Tesco sendte ut sitt forrige resultatvarsel, i slutten av august, var beskjeden at resultatet i år vill ende et sted mellom 2,4 og 2,5 milliarder pund. Bare én måned senere måtte selskapet i tillegg innrømme en pinlig regnskapsfeil som gjorde at resultatet for årets seks første måneder var 250 millioner pund for høyt.

Bommerten på 2,8 milliarder kroner har så langt kostet åtte konserndirektører jobben, og regnskapsflausen etterforskes av Serious Fraud Office, som er britenes svar på Økokrim.

Buffet mistet tilliten En som for lengst har mistet tilliten til Tesco er verdens beste investor og en av verdens tre rikeste menn - amerikaneren Warren Buffett (84).

- Jeg gjorde en tabbe da jeg investerte i Tesco. Det var en «huge mistake» av meg, sa Buffett tidligere i høst - og tok konsekvensen av det.

Av investorguruens 15 største aksjeinvesteringer i fjor, var Tesco den eneste som gikk i minus. Etter å ha vært på eiersiden siden 2006, kastet han kortene tidligere i høst og solgte seg ned til en eierandel på under 3 prosent.

Flere nyheter -Frykten for kaos har gitt store utslag
- Opec er død og oljefallet vil fortsette
Vanskelig å se bunnen: - Panikk over hele linjen