Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljefondsjefens hytte rammet av oljesøl

- Jeg håper det er en tankevekker, sier leder for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

IDYLL: Yngve Slyngstads hytte. Oljen fra Full City har nådd Slyngstads hytteområde. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
IDYLL: Yngve Slyngstads hytte. Oljen fra Full City har nådd Slyngstads hytteområde. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag avslørte Norwatch, ifølge NRK, at det norske oljefondet har investert flere hundre millioner kroner i selskapet som eier det grunnstøtte bulkskipet Full City, Cosco. Skipet grunnstøtte utenfor langesund i Telemark natt til 31. juli, og har lekket store mengder olje.

- Har ikke mottatt rapport
- I dag er de inne med 373,8 millioner kroner i det samme selskapet som nå sannsynligvis er ansvarlig for ikke å ha hatt gode sikkerhetsrutiner på sine skip, sa redaktør Pia Gaarder i Norwatch til kanalen.

Gaarder forteller at Norwatch tidligere har advart norske myndigheter mot selskapet, etter at selskapet skal ha vært involvert i en veldig kontroversiell våpeneksport til Zimbabwe.

Finansdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet, men har lagt ut en uttalelse på sine nettsider der de skriver at de ikke har mottatt rapporten og at våpeneksport til Zimbabwe uansett ikke er en grunn til utelukkelse fra fondet.

Oljefondsjef rammet av oljesøl
Yngve Slyngstad, som er leder for Statens pensjonsfond - Utland eller Oljefondet, har selv en hytte i Portør like utenfor Kragerø. Området hytta ligger i er et av områdene som er tilgriset etter at Coscos skandaleskip grunnstøtte.

OLJESØL: Opprydding av olje ved Yngve Slyngstads hytte. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
OLJESØL: Opprydding av olje ved Yngve Slyngstads hytte. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har hytte i Tvedestrand og forteller at han speidet etter oljesøl før han dro fra feriestedet mandag.

- Der jeg bor var det ikke kommet olje, men vær, vind og strøm forandrer seg, så jeg følger nøye med, sier Støre til Dagbladet.

- En forderdelig ulykke
Nå er det naboer som holder utkikk, for Støre har tatt opp båten og avsluttet ferien for i år.

- Hvis det blir nødvendig så tar jeg turen ned igjen, sier Støre.

RAMMET AV OLJESØL: Yngve Slyngstads(i forgrunnen) hytte er rammet av oljesølet, som skipet selskapet Cosco eier, har skapt. Han er leder i oljefondet, som har investert flere hundre millioner i Cosco. (I bakgrunnen: sentralbanksjef Svein Gjerdrum)Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RAMMET AV OLJESØL: Yngve Slyngstads(i forgrunnen) hytte er rammet av oljesølet, som skipet selskapet Cosco eier, har skapt. Han er leder i oljefondet, som har investert flere hundre millioner i Cosco. (I bakgrunnen: sentralbanksjef Svein Gjerdrum)Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Dette er en forferdelig ulykke, som har store konsekvenser for natur, dyr, rekreasjonsområder og fastboende, sier utenriksministeren.

Lederen for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, mener det er interessant at Slyngstad gjennom sin jobb er på eiersiden av skipet som har forårsaket de store skadene på den norske skjærgården.

- Han har ansvaret for å rydde opp gjennom dette eierskapet, mener Hermstad.

- Vi må tro at han tar dette på alvor, særlig når han nå blir rammet sjøl, sier Hermstad til Dagbladet.

Han mener oljefondet har en naiv og blind tro på selskapenes godhet, når de «investerer passivt i all verdens selskaper».

- Man skulle valgt de beste selskapene i de beste bransjene. Slyngstad burde være en pådriver for dette, sier Hermstad.

«Tankevekker»
- Som sjef for oljefondet har han et stort antall selskaper som driver med ting som kan forårsake ulykker som den ved Langesund. Som regel skjer det langt bort, men nå har han fått det i sin egen idyll.

- Jeg håper det er en tankevekker, og at det er noe han tar med seg inn i strategien for oljefondet.

Yngve Slyngstad var i dag ikke tilgjengelig for kommentar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media