Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Oljeforbruket vil stige frem til 2040

Prognosemakere tar de lange brillene på.

Det internasjonale energibyrået forventer økt etterspørsel etter olje i årene fremover. Foto: Iván Kverme.
Det internasjonale energibyrået forventer økt etterspørsel etter olje i årene fremover. Foto: Iván Kverme. Vis mer

(Hegnar.no): Det internasjonale energibyrået (IEA) er ute med en ny månedsrapport.

Ifølge IEAs grunnscenario («new policies scenario») vil verdens oljeforbruk ikke toppe ut før i 2040, og de langsiktige prognosene for tilbud og etterspørsel holdes uendret til tross for at Paris-avtalen har trått i kraft.

- Vanskeligheten med å finne alternativer til olje i veifrakt, luftfart og petrokjemi betyr, frem til 2040, at veksten i disse tre sektorene alene er større enn veksten i global oljeetterspørsel, skriver IEA.

IEA ser i dette scenariet for seg at verdens oljeetterspørsel går fra 92,5 millioner fat per dag i 2015, via 98,2 millioner fat i 2025 og videre til 103,5 millioner fat per dag i 2040.

Byrået opererer også med to andre scenarier.

Det ene, «current policies scenario», forutsetter kun at subsidier til fossile brensler fases ut i land som allerede har vedtatt politikk for å gjøre dette. Det andre, «450 Scenario», forutsetter tiltak som ifølge IEA gir 50 prosent sjanse for oppnåelse av et globalt togradersmål.

OPEC-rekord

Global etterspørselsvekst ventes å falle fra 1,8 millioner fat per i dag i 2015 til 1,2 millioner fat per dag på årsbasis i 2016, grunnet kraftig nedgang i Amerika og Kina.

I 2017 venter IEA en lignende ekspansjon.

Verdens oljeproduksjon steg 0,8 millioner fat per dag i oktober - til 97,8 millioner fat per dag, etter at produsenter både i og utenfor OPEC åpnet kranene. På årsbasis har verdens oljeproduksjon steget 0,8 millioner fat, der høyere produksjon i OPEC mer enn kompenserer for nedgang utenfor OPEC.

Etter å ha falt 0,9 millioner fat per dag i 2016, ventes produksjonen i «non-OPEC» å stige 0,5 millioner fat per dag neste år.

OPEC-produksjonen steg 230.000 fat per dag til rekordhøye 33,83 millioner fat per dag i oktober, takket være innhenting i både Nigeria og Libya og all-time high i Irak.

Produksjonen fra de 14 medlemslandene har nå steget i fem måneder på rad, med Saudi-Arabia og Irak i førersetet. I oktober var OPEC-produksjonen 1,3 millioner fat per dag høyere enn på samme tid i fjor.

Andre økonominyheter:
Hegnar om «hysteriske boligpriser»
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media