Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeformuen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet hadde ved utgangen av året steget til 1399 milliarder kroner. Økningen fra året før var på 383 milliarder. Avkastningen målt i internasjonal valuta var 127 milliarder. Selv om verdien av vårt arbeid er høyere og viktigere enn oljeformuen, peker alle disse tallene på en rikdom som gir Norge muligheter som svært få andre land har. Men rikdommen gir oss også utfordringer.

Den er et problem fordi den er basert på ikke fornybare ressurser og fordi den er ment å vare slik at kommende generasjoner skal få like stor glede av den som dagens. Det vil imidlertid bli vanskelig å holde igjen på bruken av oljepengene. Det fins tusen gode formål som alle kunne trengt større bevilgninger. Og folk flest vil ha problemer med å forstå hvorfor politikerne ikke kan bruke mer oljepenger enn det de gjør. Det gir grobunn for populisme. Og det representerer både en fare for økonomien og for demokratiet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling