- Oljefritt Lofoten er viktigere enn Alta-vassdraget

Veteranene fra miljøkrigen på 70- og 80-tallet kurser oljemotstandere i aksjonisme.

KLARE TIL NY KAMP: Tidligere leder av Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget Alfred Nilsen og kampfellen Per Flatberg åpner i kveld Natur og Ungdoms sommerleir. Foto: Jo Straube
KLARE TIL NY KAMP: Tidligere leder av Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget Alfred Nilsen og kampfellen Per Flatberg åpner i kveld Natur og Ungdoms sommerleir. Foto: Jo StraubeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOFOTEN (Dagbladet): Fra kaia i Henningsvær i Lofoten varsler to av Norges mest kjente miljøkrigere en lang og hard kamp mot politikere og oljeindustrien som vil åpne området for oljeutvinning.

Trenes i sivil ulydighet
Tidligere leder av Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget Alfred Nilsen og kampfellen Per Flatberg åpner i kveld Natur og Ungdoms sommerleir. Der er 260 ungdommer fra hele landet blant annet skal trene på organisasjons- og kampanjebygging.

- Å stoppe oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen er viktigere enn det Alta-saken var på slutten av 70-tallet og i 80-årene. Dette er en del av et globalt klimaproblem, i tillegg til trusselen oljeutvinning utgjør for lokale næringer som fiske og turisme, sier Nilsen til Dagbladet.

Praktiske øvelser innen sivil ulydighet til havs står også på dagsorden.

- Vi er jo dømt etter oppviglerparagrafen begge to, så jeg er litt usikker på hvor mye vi skal si i dette intervjuet, ler Flatberg.

- Jeg tror ungdommen her kan nok om sivil ulydighet, vi skal bidra mer vår kunnskap for å bygge en enda sterkere og bredere folkeaksjon, legger Nilsen til.

MILJØKRIG: Finnmarksvidda januar 1979.        
Demonstrasjon mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget. Politiet ankommer leiren ved Nullpunktet i Stilla. Demonstrantene bæres bort av politiet før leiren ryddes. Nilsen og Flatberg tror omfattende bruk av sivil ulydighet blir resultatet dersom Lofoten og Vesterålen blir åpnet for oljeutvinning.
Foto Per R. Løchen / NTB / SCANPIX
MILJØKRIG: Finnmarksvidda januar 1979. Demonstrasjon mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget. Politiet ankommer leiren ved Nullpunktet i Stilla. Demonstrantene bæres bort av politiet før leiren ryddes. Nilsen og Flatberg tror omfattende bruk av sivil ulydighet blir resultatet dersom Lofoten og Vesterålen blir åpnet for oljeutvinning. Foto Per R. Løchen / NTB / SCANPIX Vis mer

• Les: Siv vil åpne for oljeutvinning innen 100 regjeringsdager

- Nytt Alta
De varsler «et nytt Alta» dersom stortinget etter valget åpner for olje- og gassleting i de sårbare områdene Lofoten og Vesterålen. På det meste var flere tusen demonstranter i sving over hele landet, vinter og sommer, for å stanse utbyggingen. Folkeaksjonen hadde den gang 20.000 medlemmer.

- Myndighetene lærte den gang at slike store miljøkonflikter er noe de vil unngå. Blir motstanden stor nok og godt nok organisert, kan vi lykkes. Målet er at man i denne kampen starter tidlig nok til å unngå sivil ulydighet. Men det kan ikke utelukkes, sier Flatberg.

Da de selv arrangerte sommerleir i mot Altakraftverket i 1979, dukket det opp 6500 mennesker. Det tror de to kan skje igjen, dersom politikere og oljenæringen åpner Lofoten og Veserålen for oljeutvinning.

Oljevalgkamp
I en kronikk i dagens Dagblad advarer de mot en oljedebatt i valgkamprus.

"Store ord og løfter preger ofte ivrige stortingskandidater, og da forsvinner gjerne forbeholdene som gjør at det er rom for å endre standpunkt i tråd med ny kunnskap", skriver de to.

Som eksempel bruker de Høyres Bent Høie uttalelse om at «Vi tar ingen forbehold om at miljø- og ressursspørsmål skal hindre oljeboring i Lofoten og Vesterålen» Anklager om at kampanjen mot oljeutvinning i nord er symbolpolitikk tar de med ro.

- Tenk om man brukte ressursene og kunnskapen til å drive fram alternativ energi i det samme området, det er snakk om milliardbeløp. Og det er klart det er en symbolsak, det handler jo om hvilken verden vi vil leve i, det er et veiskille, sier Alfred Nilsen.

Bygger bred allianse
Selv ofret Nilsen mye, i kampen beskrevet som norgeshistoriens største miljøslag, der flere tusen mennesker brøt loven for å stanse vannkraftutbyggingen.

- Jeg får ikke lov av familien til å lenke meg igjen, for å si det sånn. Men denne kampen bør jo vinnes før vi kommer dit. Makter miljø-Norge å skape en ny bred allianse og folk fra hele landet, så kan vi gjøre det politisk umulig å åpne dette unike området for miljøødeleggelser. Det er målet og derfor er jeg her for å overføre min kunnskap, sier Nilsen.

Flatberg understreker at det er en utfordring å lede en organisasjon som bruker virkemidler som bryter loven.

- Vi mobiliserte over 20 000 mennesker som medlemmer den gang og mange tok i bruk sivil ulydighet under konflikten da det ble siste utvei. Jeg vil ikke utelukke å gjøre det igjen, men her må alle se på sin egen samvittighet og hva de føler er rett, sier Flatberg som den gang var informasjonsleder.

1979: I januar 1979 bar politiet bort Nils Utsi fra Nullpunktet ved Stilla.
Foto Per R. Løchen / NTB / SCANPIX
1979: I januar 1979 bar politiet bort Nils Utsi fra Nullpunktet ved Stilla. Foto Per R. Løchen / NTB / SCANPIX Vis mer
Finnmarksvidda 197910
Demonstrasjon mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget. Flere hundre mennesker har slått leir ved nullpunktet i Stilla for å hindre anleggsarbeidet  og kraftutbyggingen. Parolen " La elva leve" er malt på steiner.
Foto Erik Thorberg / NTB / SCANPIX
Finnmarksvidda 197910 Demonstrasjon mot utbyggingen av Alta-Kautokeino-vassdraget. Flere hundre mennesker har slått leir ved nullpunktet i Stilla for å hindre anleggsarbeidet og kraftutbyggingen. Parolen " La elva leve" er malt på steiner. Foto Erik Thorberg / NTB / SCANPIX Vis mer
VURDERTE SOLDATER: Politiet slet med å fjerne demonstranter fra Stilla og Nullpunktet. I 2005 kom det for dagen at myndighetene vurderte å sette inn soldater fra hæren for å fjerne demonstranter.
Foto Bjørn Sigurdsøn / NTB / SCANPIX
VURDERTE SOLDATER: Politiet slet med å fjerne demonstranter fra Stilla og Nullpunktet. I 2005 kom det for dagen at myndighetene vurderte å sette inn soldater fra hæren for å fjerne demonstranter. Foto Bjørn Sigurdsøn / NTB / SCANPIX Vis mer
SNART 30 ÅR: Alfred Nilsen, leder av Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget i oktober 1981. Foto: Per R. Løchen / SCANPIX
SNART 30 ÅR: Alfred Nilsen, leder av Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget i oktober 1981. Foto: Per R. Løchen / SCANPIX Vis mer
I OSLO: Også i Oslo merket politikere at motstanden var stor. Her sperrer rundt 100 mennesker veien til slottsplassen fra Karl Johans gate og Drammensveien i februar 1981. 
NTB / SCANPIX
I OSLO: Også i Oslo merket politikere at motstanden var stor. Her sperrer rundt 100 mennesker veien til slottsplassen fra Karl Johans gate og Drammensveien i februar 1981. NTB / SCANPIX Vis mer