Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljegiganten overgikk spådommene

Statoil tapte ikke penger i 1. kvartal slik som analytikerne hadde fryktet. Nå ser de tegn på bedring i oljemarkedet.

Balanse: Statoil-sjef Eldar Sætre ser nå tegn til bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
Balanse: Statoil-sjef Eldar Sætre ser nå tegn til bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet. Foto: Iván Kverme / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Oslo Børs' største selskap, Statoil, overrasket onsdag ekspertene med positive tall for 1. kvartal.

Oljegiganten meldte om et resultat etter skatt på 611 millioner dollar i 1. kvartal 2016, mot minus 4.571 millioner dollar i samme periode året før. Ifølge TDN Finans var det på forhånd ventet et resultat på minus 65 millioner dollar.

Oljegiganten selv ser nå tegn på bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet.

- Det er fortsatt stor usikkerhet i det globale oljemarkedet, men den siste måneden har vi imidlertid sett noe optimisme og tegn på at vi er på vei mot bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel, uttalte Statoil-sjef Eldar Sætre under kvartalspresentassjonen, ifølge TDN Finans.

Aksjen klatrer onsdag formiddag 3,66 prosent til 141,50 kroner på Oslo Børs.

Lavere priser Statoils driftsresultat endte i perioden på 1.060 millioner dollar, mot minus 3.303 millioner dollar året før. Her hadde analytikerne ventet et resultat på 862 millioner dollar.

- Våre finansielle resultater ble påvirket av lave olje- og gasspriser i kvartalet. Vi leverte god drift på tvers av alle forretningsområder, høy produksjonseffektivitet og resultater i tråd med forventningene fra raffinering og handel med oljeprodukter. Guidingen for 2016 ligger fast, sier Sætre i en kommentar.

Omsetningen beløp seg til 10.087 millioner dollar, sammenlignet med 15.404 millioner dollar i 1. kvartal 2015. Analytikernes forventninger lå her på 11.380 millioner dollar.

Statoil-sjefen påpeker at bransjen fortsatt står overfor utfordringer.

- Jeg er derfor glad for å se fremdrift i tråd med prioriteringene vi presenterte i februar. Vi har en tydelig plan for å øke effektiviteten og oppnå raskere og større kostnadsreduksjoner. Break-even for prosjektene våre forbedres radikalt, og vi er i rute for å redusere kostnadsnivået og derved påvirke faktorene vi kan kontrollere, sier han.

Positive eksperter Flere analytikere er onsdag positive etter kvartalsrapporten, og Trond Omdal i Pareto Securities påpeker at han nå trolig vil oppjustere dagens kursmål på 140 kroner. Meglerhuset har fra før en kjøpsanbefaling på aksjen.

"Statoil leverte et justert driftsresultat som ligger 6 prosent foran konsensus. Produksjonen var på linje, realiserte væskepriser under forventningene, mens driftskostnadene og driftsinvesteringene faller raskere enn ventet", skriver Omdal i en fersk rapport.

Oljeanalytiker Trond Omdal er dagens gjest på HegnarTV med Trygve Hegnar.

Citis førsteinntrykk av rapporten er ifølge TDN finans at kvartalet var utfordrende, men bedre enn ventet.

"Til tross for motvind fra svakere europeiske olje- og gasspriser og en sterkere norsk krone, så er vi oppløftet av Statoils sterke driftsutførelse med en oppstrøm-volumvekst justert for salg på to prosent på årsbasis og fortsatt fremgang i kostnadsreduksjonene", skriver meglerhuset.

Hittil i år er Statoil-aksjen opp drøye 14 prosent på Oslo Børs. Citi påpeker at den sterke kursutviklingen er støttet av høyere oljepriser, men også som følge av at investorene setter pris på oljegigantens sterke balanse sammenlignet med andre sammenlignbare selskaper.

Her er rapporten og presentasjonen.

Flere nyheter: Hyller Statoil
Statoil vurderer nye stillingskutt
- Resultatet kommer til å bli veldig dårlig

Hele Norges coronakart