Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljegigantene ble ikke enige: Dro fra møte uten avtale om å fryse produksjonsnivået

Dramatisk møte mellom OPEC-land og andre oljegiganter.

 INGEN OLJEAVTALE:  Russland, Saudi-Arabia, Venezuela og Qatar hadde håpet å få de andre landene med på en midlertidig avtale om å fryse oljeproduksjonen til januarnivå for å hindre ytterligere fall i oljeprisen. De kom ikke til enighet med de andre OPEC-landene under dagens møte i Qatar.
INGEN OLJEAVTALE: Russland, Saudi-Arabia, Venezuela og Qatar hadde håpet å få de andre landene med på en midlertidig avtale om å fryse oljeproduksjonen til januarnivå for å hindre ytterligere fall i oljeprisen. De kom ikke til enighet med de andre OPEC-landene under dagens møte i Qatar. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere internasjonale medier, deriblant nyhetsbyrået Reuters, melder at oljegigantene i OPEC samt Russland ikke har kommet til noen enighet om å fryse nivået på oljeproduksjonen.

Ifølge Bloomberg ble dette bekreftet av Nigerias oljeminister etter møtet var ferdig.

Russland, Saudi-Arabia, Venezuela og Qatar håpte på å få de andre OPEC-landene med på en midlertidig avtale om å holde oljeproduksjonen på et januarnivå fram til oktober for å hindre ytterligere fall i oljeprisen.

Bloomberg slår fast at ved å ikke komme til en avtale som fryser nivået på oljeproduksjonen, lurer et prisfall rundt hjørnet.

- Prisen kan falle på mandag Det vil i så fall gjøre vondt verre for oljeproduserende nasjoner, deriblant Norge, som allerede lider som følge av den svært lave oljeprisen.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea, forteller til Dagbladet at dette trolig kommer som en skuffelse på oljemarkedet.

- Litt av oppgangen i oljeprisen den siste tida, kom som følge av en forventning om at man i alle fall skulle begrense oljeproduksjonen. Det har bidratt til å holde prisene over 40 dollar fatet, sier Saltvedt.

Hun forventer at oljeprisen kommer til å falle når børsen åpner mandag morgen, men at den kan krype oppover i løpet av dagen.

- Dette truer litt av oppgangen vi har sett. Men mest av alt viser dette bare hvor store problemer der er med å få enighet blant de store oljeprodusentene, sier oljeanalytikeren.

- Krevende i en god periode framover Hun slår fast at selv om prisfallet ikke er spesielt dramatisk, bidrar heller ikke den manglende enigheten til å styrke oppgangen i oljeprisen.

For Norges del betyr dette ganske enkelt at den krevende tiden for oljesektoren vil fortsette en god periode framover.

- Dette er ikke godt nytt for oljesektoren. Selv om prisen skulle gå oppover etter hvert, tar det trolig lengre tid enn det ville ha gjort hvis man hadde kommet til en enighet i dag. Hvis oljeprisen skal gå opp, må produksjonen ned, sier Saltvedt.

Iran kom ikke Det ble imidlertid heldramatisk da Iran nektet å delta på møtet i Qatars hovedstad Doha. Møtet ble dermed utsatt fordi Saudi-Arabia skal ha gjort det klart at alle OPEC-landene måtte delta i den eventuelle avtalen.

- Doha-møtet er for folk som ønsker å delta i planen om å fryse oljeproduksjonen. Men siden Iran ikke forventes å slutte seg til en slik plan, er heller ikke Irans tilstedeværelse nødvendig, sa Irans oljeminister Bijan Zanganeh søndag om hvorfor de ikke møtte.

 TROR PRISEN FALLER:  Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea tror oljeprisen kan falle som følge av det mislykkede oljemøtet i Qatar, men at prisene vil krype oppover ganske raskt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TROR PRISEN FALLER: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea tror oljeprisen kan falle som følge av det mislykkede oljemøtet i Qatar, men at prisene vil krype oppover ganske raskt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart