Oljeglatt avgjørelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagen var en svart dag for miljøet. Først ga regjeringen grønt lys for utbygging av Goliat-feltet

i Barentshavet. Deretter ble det kjent at regjeringen,

i sin forvaltningsplan for Norskehavet, vurderer

oljeutvinning i Arktis. Regjeringen lar igjen andre hensyn fare når oljeinteresser står på spill. Goliat blir det første oljefeltet i Barentshavet som skal bygges ut. Utbyggingen vil koste rundt 28 milliarder kroner. Prosjektet blir blant de største investeringene som er gjort i Nord-Norge noensinne. Olje- og energiminister Terje Riis Johansen bruker en oljeglatt retorikk om «strenge miljøkrav», «god sameksistens med

fiskeriene» og «nullutslipp». Det er nesten så man kan lure på om ministeren selv tror på det han sier.

Det er mange grunner til at utbygging av Goliat er en svært dårlig idé. Feltet ligger bare 48 kilometer fra land. Havområdet utenfor Finnmarks-kysten er spesielt verdifullt og svært sårbart. Barentshavet er gyteområde for lodde og oppvekstområde for viktige fiskeslag som torsk, sild og hyse. Utslipp fra plattformen vil kunne få katastrofale følger. Dette er faktum som i seg selv taler imot en utbygging.

Det er forstemmende å se at regjeringen i tillegg vikler seg inn i en tåkete argumentasjonsrekke om «nullutslipp». Nullutslippsargumentet er knyttet til planen om å elektrifisere Goliat. I dag kommer 83 prosent av CO{-2}-utslippene fra oljeutvinning fra gassturbinene som produserer kraft til anleggene. Men strømnettet i Finnmark kan ikke levere strøm til å drive hele Goliat-feltet. Derfor skal installasjonen fram til 2017 få halvparten av kraften fra en gassturbin på plattformen. Dette vil gi utslipp av inntil 150.000 tonn CO{-2} hvert år. Det er ganske langt unna null. Norske CO{-2}-utslipp øker. Siden 1990 har de steget med 11 prosent. De nyeste tallene viser at utslippene var rekordhøye. Hovedårsaken var utslippene fra Snøhvitfeltet, noen mil unna. Nå vil Goliat bli nok et steg på veien for å toppe denne rekorden.

Regjeringens avgjørelse er urovekkende. Nå trengs en David for å stoppe Goliat.