Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljehøsten

En rusten rørledning i Alaska, trusler fra Iran, opprørere i Nigeria, fra vondt til verre i Midtøsten - det er spennende dager i oljebransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LITE RØR KAN skape stor forstoppelse. Da nyheten piplet ut i forgårs om at BP, et av «de fire store» oljeselskapene, måtte stenge en rørledning i Alaska på grunn av rust, steg oljeprisen med to dollar og det ble handlet for over 78 dollar fatet.Den nedslående nyheten kom på toppen av en rekke oljerelaterte sørgeligheter. La oss derfor spekulere litt på hvordan høsten kan bli, hvis mye går sånn passe galt. I USA er orkansesongen såvidt i gang og kan vare til ut i november. Går det som i fjor, vil olje-og gassproduksjon i Mexico-gulfen bli svært skadelidende. Fortsatt sliter man med å komme opp på normalt nivå, etter at Katrina og andre orkaner slo ut en fjerdedel av landets produksjon og presset oljeprisene til rekordhøyder.I Nigeria er det opprørerne i Nigerdeltaet som skaper problemer med sine stadige kidnappinger og angrep på installasjoner. Torsdag ble fem oljearbeidere drept i et slikt angrep. Det kan bli verre.

LA OSS DERNEST anta at FNs sikkerhetsråd holder ord og innfører sanksjoner mot Iran fra 31. august hvis landet ikke stanser sitt anrikingsprogram. I så fall vil Iran trolig svare like uforsonlig som de har gjort hele veien. «Vi ønsker ikke å bruke olje som våpen. Ikke tving oss til å gjøre noe som vil få folk til å skjelve i kulda,» sa Irans sjefsforhandler i atomspørsmål, Ali Larijani, mandag.Samtidig er Iran en ivrig støttespiller for Hizbollah, og en opptrappet utveksling av raketter over grensen mellom Libanon og Israel kan få ringvirkninger i resten av Midtøsten som i så fall vil merkes på oljeprisen. Og hvor ille kan det egentlig bli i Irak? Utover høsten kan situasjonen komme såpass ut av kontroll at selv George W. Bush vil måtte innrømme at det begynner å likne en borgerkrig.

ALTSÅ, HVIS TING går passelig ille, vil rustne rør i Alaska framstå som et relativt lite problem. Det er tross alt bare snakk om åtte prosent av USAs produksjon, 2,6 prosent av forbruket. Derfor er skaden foreløpig størst for BP, som i likhet med andre oljeselskaper forsøker å profilere seg som miljøvennlig og framtidsrettet. Det kan imidlertid være skadelig både for miljøet og framtida at oljeselskapene slurver med vedlikeholdet. Store deler av verdens oljeinfrastruktur er gammel og sårbar, og da BP tok seg bryet med å sjekke utstyret i det sårbare Alaska, fant de 16 avvik på 12 steder i rørledningen. Ledningen var i ferd med å ruste istykker. Flere steder har over 70 prosent av rørets tjukkelse rustet bort.

DET BØR OGSÅ nevnes at BP stinker penger. Det hadde et overskudd på 45 milliarder kroner i årets andre kvartal, en økning på 30 prosent fra samme periode i fjor. Nå lover selskapet å bruke mer penger på vedlikehold av infrastruktur. Det ville jo være synd hvis rørledningene skulle ruste bort før olja tar slutt.