- Oljeindustrien slipper for billig unna

Bellona om regjeringens nye klimapolitikk.

- SLIPPER UNNA: Statsminister Jens Stoltenberg, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, kommunal- og regional minister Liv Signe Navarsete og SV-leder Audun Lysbakken presenterte i dag regjeringens klimamelding. Bellona mener oljeindustrien slipper for billig unna. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
- SLIPPER UNNA: Statsminister Jens Stoltenberg, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, kommunal- og regional minister Liv Signe Navarsete og SV-leder Audun Lysbakken presenterte i dag regjeringens klimamelding. Bellona mener oljeindustrien slipper for billig unna. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag la regjeringen fram den nye klimameldingen. Et av hovedtiltakene er at CO2-avgiften for oljeindustrien økes til 200 kroner per tonn. Dette er en nær dobling av dagens avgift.

Tror på markedet Ifølge regjeringen vil dette føre til økt elektrifisering av oljeindustrien på norsk sokkel (se egen faktaramme).

- Jeg har tro på markedet. Markedet er en dårlig herre, men en god tjener. Når man gjør det mindre lønnsomt å forurense, og mer lønnsomt å rense, fører det til mer rensing, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagbladet.

Men Bellona mener grepet er feilslått, og at oljeindustrien slipper for billig unna.

- Etter å ha sett over klimameldingen, er det tydelig at at petroleumssektoren er det feltet der regjeringen gjør minst. Det er egentlig  overraskende at den største forurenseren slipper så billig unna med hensyn til klimakutt, sier Håvard Lundberg i Bellona til Dagbladet. 

For lite Bellona syns det er positivt at regjeringen i det hele tatt går inn for en økning av CO2-avgiften, sier Lundberg. Men miljøstiftelsen savner kraftigere lut mot oljeindustrien.    -  Selv om man innfører den nye avgiften på 200 kroner per tonn, så vil kostnaden ved å elektrifisere etablerte felt utgjøre en kostnad på mer enn 400 kroner per tonn. Det er ingenting som tyder på at gamle oljefelt vil bli elektrifisert som følge av det regjeringen har lagt  fram i dag, sier Lundberg, og fortsetter: 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.