- Oljeindustrien slipper for billig unna

Bellona om regjeringens nye klimapolitikk.

- SLIPPER UNNA: Statsminister Jens Stoltenberg, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, kommunal- og regional minister Liv Signe Navarsete og SV-leder Audun Lysbakken presenterte i dag regjeringens klimamelding. Bellona mener oljeindustrien slipper for billig unna. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
- SLIPPER UNNA: Statsminister Jens Stoltenberg, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, kommunal- og regional minister Liv Signe Navarsete og SV-leder Audun Lysbakken presenterte i dag regjeringens klimamelding. Bellona mener oljeindustrien slipper for billig unna. Foto:Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag la regjeringen fram den nye klimameldingen. Et av hovedtiltakene er at CO2-avgiften for oljeindustrien økes til 200 kroner per tonn. Dette er en nær dobling av dagens avgift.

Tror på markedet
Ifølge regjeringen vil dette føre til økt elektrifisering av oljeindustrien på norsk sokkel (se egen faktaramme).

- Jeg har tro på markedet. Markedet er en dårlig herre, men en god tjener. Når man gjør det mindre lønnsomt å forurense, og mer lønnsomt å rense, fører det til mer rensing, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagbladet.

Men Bellona mener grepet er feilslått, og at oljeindustrien slipper for billig unna.

- Etter å ha sett over klimameldingen, er det tydelig at at petroleumssektoren er det feltet der regjeringen gjør minst. Det er egentlig  overraskende at den største forurenseren slipper så billig unna med hensyn til klimakutt, sier Håvard Lundberg i Bellona til Dagbladet. 

For lite
Bellona syns det er positivt at regjeringen i det hele tatt går inn for en økning av CO2-avgiften, sier Lundberg. Men miljøstiftelsen savner kraftigere lut mot oljeindustrien.  
 
-  Selv om man innfører den nye avgiften på 200 kroner per tonn, så vil kostnaden ved å elektrifisere etablerte felt utgjøre en kostnad på mer enn 400 kroner per tonn. Det er ingenting som tyder på at gamle oljefelt vil bli elektrifisert som følge av det regjeringen har lagt  fram i dag, sier Lundberg, og fortsetter: 

- Det kan tenkes at noen nye felt blir mer lønnsomme ved å bruke strøm fra land. Men det som er hovedproblemet med denne klimameldingen er at den ikke gjør noe med med eksistrende utslipp. I beste fall vil man unngå en videre økning.  

Vil ha femdobling

For at en økning av CO2-avgiften skal ha en effekt også for de etablerte anleggene på norsk sokkel, må avgiften økes opp mot nærmere 1000 kroner, mener Bellona. 

I tilegg ønsker miljøorganisasjonen at regjeringen i økende grad skal bruke lovverket til å tvinge oljeplatformene over på strømnettet.

- Vi ser for oss at man enten kan bruke forurrensningsloven eller forvaltningsloven til dette, sier Lundberg.

Oljeindustrien usikker

Også Oljeindustriens landsforening (OLF) mener effekten av CO2-avgiften er usikker:

- Avgiftsøkningen på 200 kroner per tonn på CO2 øker petroleumsnæringens samlede kostnader for CO2-utslipp. Det er likevel usikkert hvor mange nye tiltak i oljebransjen en slik økning i avgiftsnivå vil utløse. De rimeligste tiltak er allerede utløst, mange av de gjenstående mulige tiltak i oljesektoren er svært dyre, sier administrerende direktør Gro Brækken i OLF en uttalelse på egne nettsider.