Oljeinntektene kan falle med flere titalls milliarder

Regjeringen har lagt til grunn en oljepris på 650 kroner. Nå ligger den på 575 kroner.

OLJE: Finansminister Siv Jensen tror fremdeles på en oljepris på 650 kroner neste år, men for 2016 er anslaget mye lavere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OLJE: Finansminister Siv Jensen tror fremdeles på en oljepris på 650 kroner neste år, men for 2016 er anslaget mye lavere. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): For inneværende år regnet regjeringen i revidert nasjonalbudsjett med at oljeprisen i snitt skulle ligge på 650 kroner.

Regjeringen bommet i revidert nasjonalbudsjettet for 2014. Der ble petroleumsinntektene hevet fra 344,1 til 364,3 milliarder kroner, basert på en heving av oljprisanslaget til nettopp 650 kroner.

I forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for 2015 ble anslaget for 2014 imidlertid senket igjen, med 29,1 milliarder kroner, til 335,2 milliarder kroner.

575 kroner fatet For 2015 tror regjeringen fortsatt på en oljepris på 650 kroner og at petroleumsinntektene vil bli på 342 milliarder kroner.

Da statsbudsjettet ble lagt frem i forrige uke lå oljeprisen på 590 kroner. Nå har den falt videre til 575 kroner fatet. Det er hele 11,5 prosent under det regjeringen har lagt til grunn i oljeinntektene, og med oljeinntekter på flere hundre milliarder kroner kan avviket dermed bli stort.

Smell i 2015? Hvis oljeprisen blir liggende på dagens nivå vil det bety at oljeinntektene i 2015, alt annet likt, kan bli 36 milliarder kroner lavere enn regjeringen har lagt til grunn.I 2016 tror regjeringen at oljeprisen vil stupe til 558 kroner i snitt, og med alt annet likt må regjeringen i så fall belage seg på at petroleumsinntektene kan falle til godt under 300 milliarder kroner.

Kan bli enda verre - Staten vil føle det på inntektssiden. Kontantstrømmen til staten fra norsk sokkel vil falle. Vi forventer en fortsatt lav oljepris de neste årene og avskrivningene vil gå videre oppover. Skatt og utbytte kommer derfor til å gå kraftig ned. I det korte bildet kan dette falle fra 360 milliarder kroner i 2013 til 240 milliarder kroner i 2016, sier Jarand Rystad til Nettavisen

Men Jarand tror det kan bli enda verre.

- Legger man til grunn ett enda mer aggressivt oljeprisscenario nedover kan oljeinntektene falle under 200 milliarder kroner i løpet av få år, sier han og legger til at det kan koste tusenvis jobben.

I Økonominyhetene med Trygve Hegnar 2. oktober uttalte Jarand at han tror oljeprisen vil være under press de kommende 2 - 3 årene.

Han sa da at han tror på et robust gulv på rundt 90 dollar, men at det i det korte bildet kan gå enda lenger ned før det rekylerer opp igjen.

På 6 - 12 måneders sikt tror han imidlertid at oljepris skal opp mot 100 dollar igjen, uten at han tror på en stor oppside.

Spørsmål til Finansdepartementet Hegnar.no ringte Finansdepartementets kommunikasjonssjef Runar Malkenes mandag formiddag, med spørsmål om hvorfor de hadde opprettholdt oljeprisanslaget på 650 kroner også neste år.

Malkenes foreslo at Hegnar.no sendte spørsmålene til Finansdepartementet på epost, så skulle de se på om de ville svare.

Spørsmålene var:
- Det virker ikke helt som dere selv tror på en oljepris på 650 kroner neste år. Hvorfor legger dere til grunn den prisen?
- Er ikke risikoen stor for at dere lurer både dere selve og alle andre med en oljepris på 650 kroner?

Spørsmålene ble sendt mandag kl. 10:57. Foreløpig har vi ikke fått noe svar.

Flere nyheter De fire viktigste tallene i statsbudsjettet
Ny nedtur på børsen - men noen aksjer stikker av
-Fornyet frykt for resesjon