Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeinvesteringene faller mer enn ventet i år - kan gi nullrente før året er omme

Operatørene på norsk sokkel anslår nå at investeringene innen utvinning av olje og gass og rørtransport vil bli 13,3 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2015.

OLJE: Oljeinvesteringene falt for første gang siden 2010 i fjor. Nedturen fortsetter i år. Foto: © Dag Jenssen / Samfoto
OLJE: Oljeinvesteringene falt for første gang siden 2010 i fjor. Nedturen fortsetter i år. Foto: © Dag Jenssen / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no):  Operatørene på norsk sokkel anslår nå investeringene innen næringene utvinning av olje og gass og rørtransport til å bli 163,9 milliarder kroner for 2016. Dette er 13,3 prosent lavere enn tilsvarende anslag for 2015, gitt i 1. kvartal 2015, melder SSB.

Den  forrige  tellingen,  publisert  i  slutten  av  november,  indikerte  et verdifall  i  investeringene  i  år  på  9,3  prosent.  Trekker vi fra litt for kostnadsinflasjon snakker vi  om et volumfall på 10 - 12 prosent. Det er også hva Norges Bank venter, og den har et estimat på -11 prosent i år, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport onsdag.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen mener at nedjusteringen av oljeinvesteringene vil føre til at Norges Bank kommer til å senke rentebanen og at rapporten bare øker forventningene om at styringsrenten vil bli kuttet i mars.

- Vi tror også at styringsrenten vil bli kuttet til null innen året er omme. Og gitt de nye utsiktene kan det det skje så tidlig som i september, sier hun i en kommentar til de lavere anslagene.

Leting, felt og rør tynger Det er særlig anslagene for investeringer innen letevirksomhet, felt og rørtransport som reduseres sammenlignet med tilsvarende tall for 2015.

Anslaget for 2016 for utvinning og rørtransport er 4,1 prosent lavere enn anslaget gitt i forrige kvartal. Nesten hele nedgangen fra forrige kvartal kommer også i denne målingen innenfor leting, heter det videre.

De oppgitte investeringene for leting i 2016 er nå på 16 milliarder kroner — ned hele 25,5 prosent fra forrige kvartals måling.

Det videre fallet i oljeprisene de siste månedene har bidratt til å gjøre oljeselskapene mer usikre på sine langsiktige oljeprisforventninger.

Prisfallet fører også til markant lavere kontantstrøm i oljeselskapene. Disse forhold gjør at både vilje og evne til å foreta investeringer faller i oljeselskapene. Siden leteinvesteringer på kort sikt er produksjonsuavhengige, er det innen denne kategorien det er enklest å kutte i investeringene. Flere oljeselskaper på norsk sokkel er også rene leteselskaper og kan derfor kun kutte denne typen investeringer, skriver SSB i sin oppsummering.

Investeringene falt i 2015 også 2015 er det første året med nedgang i de løpende investeringene til olje- og gassvirksomheten siden 2010. Fra 2010 til 2014 økte investeringene med hele 68 prosent. Økningen var drevet av stabilt høye oljepriser gjennom hele denne perioden. Den økte aktiviteten på norsk sokkel disse årene førte til en kraftig etterspørsel etter leverandørindustriens produkter og tjenester. Investeringene i olje- og gassvirksomheten, inkludert rørtransport, utgjorde 189,6 milliarder kroner i 2015.

Dette er 24,7 milliarder kroner, eller 11,5 prosent lavere enn i rekordåret 2014. Nedgangen kommer særlig innenfor investeringsområdene feltutbygging, felt i drift og leting, melder SSB.

Investeringsområdene landvirksomhet og fjerning og nedstengning viser derimot oppgang fra året før.

Samlede investeringer faller også Samlede investeringer innenfor olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning i 2015 beløp seg til 233,3 milliarder kroner — målt i løpende verdi.

Investeringsnivået er 9,7 prosent lavere enn de utførte investeringene i 2014. Nedgangen skyldes hovedsakelig et kraftig fall på 11,5 prosent innenfor olje og gassvirksomheten.

I tillegg falt også investeringene i industri og bergverksdrift i 2015 med henholdsvis 5,5 og 41,8 prosent. Kraftforsyning hadde derimot en solid vekst på 6,6 prosent sammenlignet med 2014.De samlede investeringene for 2016 anslås nå til 214,4 milliarder kroner — 9 prosent lavere enn tilsvarende tall for 2015. Nedgangen i 2016 har sin bakgrunn i at det nå indikeres et fall på hele 13,3 prosent innenfor olje- og gassvirksomheten.

Fallet i de samlede investeringer i 2016 dempes noe av økte investeringer innenfor industri og kraftforsyning, skriver SSB i sin rapport.

Flere økonominyheter 126.000 uten jobb i Norge
Iran snakker oljeprisen ned
Aksjer stiger kraftig på tall og meldinger

OLJE: Oljeinvesteringene har begynt å fall. Kilde: SSB
OLJE: Oljeinvesteringene har begynt å fall. Kilde: SSB Vis mer