BEDRE ENN VENTET:  Oljeinvesteringene i Norge anslås av SSB til å bli høyere enn ventet. Isolert taler det mot rentekutt, men analytikerne er fortsatt sikre på hva Norges Bank gjør neste torsdag. 
Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
BEDRE ENN VENTET: Oljeinvesteringene i Norge anslås av SSB til å bli høyere enn ventet. Isolert taler det mot rentekutt, men analytikerne er fortsatt sikre på hva Norges Bank gjør neste torsdag. Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer

Oljeinvesteringene høyere enn ventet - tror fortsatt på rentekutt

SSB anslår høyere oljeinvesteringer enn ventet. Kronen reagerte umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Investeringene i næringene rørtransport og utvinning av olje og gass blir i førstegangssanslaget for 2016 oppgitt til 184,9 milliarder kroner, opplyser SSB fredag morgen.

Dette er 1,4 prosent mer enn tilsvarende anslag for 2015 og tyder på stabile investeringer.

Samtidig oppjusteres anslagene for 2015 til 190,1 milliarder kroner. De siste investeringstellingene gir likevel indikasjoner på et betydelig fall i investeringsnivået fra 2014.

DNB Markets ventet at oljeselskapene ville nedjustere anslagene for neste år til 167 milliarder, noe som i så fall hadde tilsvart en nedgang på 12 prosent.

- Sterke tall - Oljenæringens 2016-anslag om flat utvikling er betydelig høyere enn Norges Banks anslag om et fall på 10 prosent. Norges Banks anslag for investeringene i år er -15 prosent, ikke langt unna oljenæringens nye anslag på -18 prosent, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

Han konkluderer med at tallene er sterke.

- Riktignok blir 2015-estimatet nedrevidert, men det er kun marginalt og vi ser det som flisespikkeri. En langt større nyhet er estimatet for 2016-investeringene som antas flate - en betydelig sterkere utvikling enn fallet på 10 prosent som Norges Bank tror på, sier han.

- Denne investeringstellingen fra SSB er retningsgivende for de fleste miljøer som estimerer oljeinvesteringene, inkludert Norges Bank. Derfor er det rimelig sannsynlig at Norges Bank vil oppjustere estimatet sitt for 2016-investeringene. Isolert sett kunne dette ha vært et argument for at Norges Bank ikke kutter renten på torsdag neste uke. Det kan vi glemme - rentekuttet kommer, legger han til.

Syed peker på at dette styrker han i troen om at et enda et rentekutt i år ikke er gitt. Som nevnt i inflasjonskommentaren for to dager siden, tror han sannsynligheten for enda et rentekutt ikke vil overstige 50 prosent i Norges Banks nye rentebane.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets sier at de fortsetter å tro på at Norges Bank vil kutte styringsrenten med 25 basispunkter til 1,0 prosent torsdag i neste uke, og signalisere økt sannsynlighet for enda et rentekutt mot slutten av året.

I valutamarkedet reagerer kronen med å styrke seg kraftig.

EURNOK står nå i 8,71, etter å ha stått i 8,81 like før tallene ble sluppet. USDNOK har gått fra 7,85 til 7,79.

Maria er med Førstegangssanslaget for 2016 på 184,9 milliarder er 2,5 milliarder kroner høyere enn tilsvarende tall for 2015, gitt i 2. kvartal 2014.

Oppgangen kommer ifølge SSB innen investeringsområdene nedstengning og fjerning samt feltutbygging, mens anslagene indikerer nedgang innenfor kategoriene felt i drift, landvirksomhet og rørtransport.

Investeringene til feltutbygging anslås til hele 59,5 milliarder kroner i 2016, 5,7 prosent mer enn tilsvarende tall for 2015.

Plan for utbygging og drift (PUD) for feltutbyggingen Maria ble levert til myndighetene for godkjenning tidligere dette kvartalet, og prosjektet har nå derfor kommet med i investeringstellingen.

Investeringene til felt i drift i 2016 anslås til 69,1 milliarder kroner, 8,4 prosent mindre enn tilsvarende anslag gitt for 2015.

Leteinvesteringene i 2016 blir anslått til hele 36,9 milliarder kroner, 10,7 prosent over tilsvarende anslag for 2015.

Flere nyheter Står fast på rentekutt: - Oljeinvesteringene blir neppe så høye
Olaisen om Statoil-kutt: - Det er veldig lite
Trond Omdal: - Alt avhenger av oljeprisen