Oljejakt der torsken bor

TROMSØ (Dagbladet): Oljegigantene satser store penger i jakten på svart gull i havområdene utenfor Nord-Norge. Om få uker er prøveboringen i gang i Barentshavet. Naturvernere, forskere og fiskere protesterer heftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oljeutvinning helt oppe ved iskanten er et høyrisikoprosjekt, mener Ane Kismul i Natur og Ungdom. Her står den unge aktivisten og fiskerne i nord skulder ved skulder.

Sterke protester

Det geofysiske selskapet TBG Nopec ønsker å foreta seismikkskyting utenfor Lofoten og Vesterålen.

Men protestene er sterke:

- Oljedirektoratet har ennå sjansen til å stanse denne galskapen. Skytingen skal skje midt i gytetorskens vandringsrute. Folks levebrød settes på spill, mener jurist Ståle Hellesø i Norges Fiskarlag.

I høringsuttalelser frarår også Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet seismiske undersøkelser, blant annet fordi fisk kan komme til å dø av stress.

Barentshavet

Seinere i år står Barentshavet og torskens oppvekstområder for tur. Statoil og tre andre selskaper starter de første prøveboringene siden 1994.

- Boringen er for risikabel. Torskebestanden er allerede i risiko-sonen som følge av overfiske og svake årsklasser, mener nestleder Ane Kismul i Natur og Ungdom.

Forsker Bjørn Serikstad ved Havforskningsinstituttet i Bergen mener et petroleumsuhell i nordområdene kan få katastrofale følger.

- Vi er bekymret for hva langtidseffektene vil bli, sier Serikstad.

Miljøfokus

- Boring i dette området innebærer en viss risiko, men vi er underlagt strenge bestemmelser og har fokus på miljø og sikkerhet. Hvis det skulle skje et uhell, er vi godt forberedt, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i Statoil Harstad.

skjalg.fjellheim@dagbladet.no