Oljejakt der torsken bor

TROMSØ (Dagbladet): Oljegigantene satser store penger i jakten på svart gull i havområdene utenfor Nord-Norge. Om få uker er prøveboringen i gang i Barentshavet. Naturvernere, forskere og fiskere protesterer heftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Oljeutvinning helt oppe ved iskanten er et høyrisikoprosjekt, mener Ane Kismul i Natur og Ungdom. Her står den unge aktivisten og fiskerne i nord skulder ved skulder.

Sterke protester

Det geofysiske selskapet TBG Nopec ønsker å foreta seismikkskyting utenfor Lofoten og Vesterålen.

Men protestene er sterke:

- Oljedirektoratet har ennå sjansen til å stanse denne galskapen. Skytingen skal skje midt i gytetorskens vandringsrute. Folks levebrød settes på spill, mener jurist Ståle Hellesø i Norges Fiskarlag.

I høringsuttalelser frarår også Fiskeridirektoratet og Havforskningsinstituttet seismiske undersøkelser, blant annet fordi fisk kan komme til å dø av stress.

Barentshavet

Seinere i år står Barentshavet og torskens oppvekstområder for tur. Statoil og tre andre selskaper starter de første prøveboringene siden 1994.

- Boringen er for risikabel. Torskebestanden er allerede i risiko-sonen som følge av overfiske og svake årsklasser, mener nestleder Ane Kismul i Natur og Ungdom.

Forsker Bjørn Serikstad ved Havforskningsinstituttet i Bergen mener et petroleumsuhell i nordområdene kan få katastrofale følger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer