Oljekatastrofe i Østersjøen

Minst 1.900 tonn råolje har rent ut i havet sør for den danske øya Falster etter at en oljetanker kolliderte med et annet skip i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utslippet er trolig det største i danske farvann noensinne.

Oljetankeren, som er registrert på Marshalløyene i Stillehavet, har til sammen 30.000 olje om bord, men bare en av tankene er foreløpig lekk. Tankeren kolliderte med et skip fra Kypros like etter midnatt natt til torsdag.

Fire danske og et tysk oljevernskip ble sendt til plassen, melder nettutgaven av den svenske avisen Expressen. På grunn av hardt vær var de ikke ventet å komme fram til ulykkesstedet før torsdag formiddag. Tanken som lekker, inneholdt 3.300 tonn. En halvtime etter ulykken var det bare 1.928 tonn igjen, resten var rent ut i havet. Ingen personer ble skadet i ulykken.

Oljen er så tykk at den ikke kommer til å gå i oppløsning med det samme. Når den til land, oppstår et alvorlig problem, sa kaptein Mich Nielsen ved Sjøvernets operative kommando i Sverige.

Det dårlige været i området kan forverre muligheten til å begrense oljeskadene. Det blåste 18 sekundmeter og bølgene var 2 meter høye da ulykken skjedde.

Den danske sjøredningstjenesten har ved hjelp av helikopter kunnet konstatere at oljen flyter i to store flak cirka 15 sjømil fra land. Den ventes å nå land sent torsdag ettermiddag om ikke oljevernfartøy greier å stoppe den.

(NTB)