OLJESØL: Dette satelittbildet viser hvordan oljesølet i Mexicogolfen har spredt seg. Foto: REUTERS/National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)/Scanpix
OLJESØL: Dette satelittbildet viser hvordan oljesølet i Mexicogolfen har spredt seg. Foto: REUTERS/National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)/ScanpixVis mer

- Oljekatastrofen gir økt skepsis mot boring i Lofoten

Eksperter og bransjeaktører tror at BPs oljelekkasje i Mexicogolfen vil gi økt skepsis mot å åpne for boring i Lofoten og Vesterålen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Utslippene i Mexicogolfen har for lengst overgått Exxon Valdez-utslippet i 1989 i omfang. USAs justisminister åpner etterforskning av oljeutslippet og BP-kursen faller som en stein.

- Ulykken vil styrke skepsisen mot åpningen av områdene rundt Lofoten og Vesterålen, uten at jeg dermed vil si at den er berettiget, sier NHH-professor Rögnvaldur Hannesson til Finansavisen.

Energirådgiver Karen Sund sier at utslippet vil påvirket samfunnets oppfatning av oljebransjen og dermed også holdningene både blant velgere og politikere til fremtidig aktivitet - særlig i sårbare områder.

Elleve personer omkom under en eksplosjon på oljeriggen Deepwater Horizon 20. april, og amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter olje har lekket ut i Mexicogolfen etter at riggen sank to dager senere.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener at utslippet har gitt en knekk i tilliten til oljeselskapene i sin helhet.

Med økte krav til tiltak for miljø og sikkerhet som vil følge etter ulykken, vil kostnadene ved å produsere olje øke, slik at nye prosjekter trenger en enda høyere break-even oljepris for å bli igangsatt. Det gjør det dyrere for oljeselskaper å få tilgang til nye områder, som Lofoten og Vesterålen og nordområdene, understreker Saltvedt.

Oljerådgiver Hans Henrik Ramm mener på sin side at konsekvensene ikke blir så store, og viser til at utslippet i Mexicogolfen «bare er det tredje ikke-ubetydelige ulykkesutslippet i fredstid de siste 30 årene».

(NTB)