PRØVER Å STANSE UTSLIPPET: USAs minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, sier at en beslutning om å betegne katastrofen som «av nasjonal betydning» vil åpne for at utstyr og ressurser fra hele USA kan settes inn. REUTERS/Jonathan Ernst
PRØVER Å STANSE UTSLIPPET: USAs minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, sier at en beslutning om å betegne katastrofen som «av nasjonal betydning» vil åpne for at utstyr og ressurser fra hele USA kan settes inn. REUTERS/Jonathan ErnstVis mer

- Oljekatastrofen har nasjonal betydning

Det sier Det hvite hus. Alle ressurser skal settes inn for å stoppe utslippet, og Louisiana erklærer unntakstilstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Washington (NTB-AFP-Reuters): Oljeutslippet i Mexicogolfen er en katastrofe av nasjonal betydning, sier Det hvite hus. Alle ressurser skal settes inn for å stoppe utslippet, og Louisiana erklærer unntakstilstand.

- Muligens vil også forsvarsdepartementets ressurser bli satt inn, sa talsmann Robert Gibbs for Det hvite hus torsdag om oljekatastrofen som er i ferd med å vokse i Mexicogolfen.

Minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, sier at en beslutning om å betegne katastrofen som «av nasjonal betydning» vil åpne for at utstyr og ressurser fra hele USA kan settes inn.

Den første oljen er ventet å nå land en eller annen gang fredag.

En framtredende kilde i Obama-administrasjonen sier at det kan ta 90 dager å stoppe oljelekkasjene ved å installere en trykkbegrensningsventil.

Mengden olje som lekker ut i Mexicogolfen, kan være så stor som 5.000 fat per dag, ifølge amerikanske myndigheter.

David Hayes i innenriksdepartementet sier ifølge Reuters at han ikke utelukker et midlertidig forbud mot ytterligere oljeboring inntil oljeselskapene kan bevise at de kan kontrollere utslipp.

Ifølge en artikkel i avisen The Wall Street Journal har amerikanske oljebrønner i Mexicogolfen vært helt uten de sikkerhetsmekanismene som er obligatoriske i Norge og Brasil, og som har vært i bruk i norsk sektor i Nordsjøen siden 1993, melder NTB