Oljekatastrofens ansikt

Bildene BP ikke vil du skal se.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Først nå, halvannen måned etter at Deepwater Horizon-riggen eksploderte i Mexicogulfen, begynner konsekvensene av det ennå pågående oljeutslippet å bli synlig for alvor langs kysten.

Det er for lengst konstatert at miljøkatastrofen er den verste i USAs historie.

Oljebrønnen på havbunnen har spydd ut nærmere tre millioner liter råolje hver eneste dag siden 22. april, men det er bildene ovenfor som i all sin gru viser hva som skjer når oljen når land, uansett hvor store mannskaper man setter inn for å forhindre det.

- Vil ikke ha bildene Flere hundre døde sjøfugl som knyttes til oljekatastrofen er funnet i Louisiana, mens store oljeflak trekker inn i delstatens frodige sumper - hjemmet til hundrevis av dyre- og fuglearter.

Overfor avisa New York Daily News hevder en av oljevernarbeiderne at oljeselskapet BP forsøker å hindre at bilder av de verste miljøskadene kommer ut. Lignende meldinger har kommet fra tv-team som har forsøkt å komme seg inn i områdene.

- Det er mange dekkoperasjoner fra BP. De informerte oss spesifikt om at de ikke vil ha disse bildene av døde dyr. De vet at havet vil skylle vekk mesteparten av bevismaterialet. Det er viktig for meg at sannheten kommer ut, sier kilden til avisa, og konstaterer:

- Alt liv her er bare fullt av olje.

Lammer kysten Allerede har østersoppdrettere, reketrålere, fiskere og hotelleiere fra New Orleans i vest til Key West i øst måttet legge ned virksomheten som følge av oljesølet.

- Mottaket vårt er så godt som stengt. Nå begynner vi å se oss om etter andre jobber. Det som virkelig er skremmende å tenke på er hvor mye maritimt liv som i det hele tatt vil være igjen når alt dette er over, sier Kim Chauvin til New York Times.

Han driver et skalldyrmottak der praktisk talt ingen nå kommer inn med fangst, og der hans egne båter i likhet med rundt 1400 andre fartøyer må delta i oljevernarbeidet.

I gulfregionen står fiske for en milliard dollar av brutto nasjonalprodukt, mens turistindustrien bidrar med 13 milliarder dollar - tall som trolig vil bli brutalt endret når konsekvensene av utslippet etter alt å dømme vil vare i mange år.

Etterforskning I går gjorde BP framskritt i å stoppe lekkasjen, men det er enå uklart hvor vellykket operasjonen var på sikt. En endelig løsning vil tidligst være klar i august, da i form av to avlastningsbrønner på havbunnen.
Denne uka ble det varslet at det trolig går mot kriminaletterforskning av BP-ulykken.

Det skjer etter at justisminister Eric Holder hadde en inspeksjonsrunde og møter med den amerikanske kystvakten, føderale påtalemyndigheter og statsadvokatene i Louisiana, Mississippi og Alabama.

De involverte selskapene er eier av oljeriggen BP, Halliburton og Transocean. Eksperter har pekt på flere føderale miljø- og forurensingslover som kan ha blitt brutt før og etter ulykken.

BP har blant annet blitt beskyldt for å ha underspilt omfanget av utslippet kraftig for å begrense størrelsen på millionbøtene de risikerer når granskerne har sagt sitt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer