Ser konkursøkning : Administrerende direktør Anette Willumsen i Lindorff peker på at oljens støttebransjer rammes. Foto: Finansavisen
Ser konkursøkning : Administrerende direktør Anette Willumsen i Lindorff peker på at oljens støttebransjer rammes. Foto: FinansavisenVis mer

Oljekutt gir konkursbølge

Bedriftene på Vestlandet kutter kostnader, og det gir flere konkurser på Sørlandet. Det viser Lindorffs seneste oversikt over norske AS-er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er ikke tvil om at misligholdet fortsetter å øke, sier Anette Willumsen, adm. direktør for Lindorff i Norge til Finansavisen.

Oversikten pr. andre kvartal 2015 viser en økning i antall AS med betalingsanmerkninger på 6,6 prosent siste 12 måneder. Antall betalingsanmerkninger er opp 11,8 prosent, mens økningen i antall konkurser er på 9,2 prosent.

Mindre selskaper driver økning - Det er de mindre selskapene som driver økningen i antall konkurser. Det er mindre alvorlig enn om det hadde vært de store selskapene, sier Anette Huseby, senioranalytiker i inkassoselskapet.

Finansavisen skriver at hun derfor følger med på hvor bratt grafen over konkursøkninger blant storselskapene stiger. Selskaper som omsetter for 40 millioner kroner eller mer har for tiden brattest økning i konkursveksten, men fortsatt laveste konkursvekst.

At mindre selskaper er involvert innebærer også at gjennomsnittlig anmerket beløp går ned. Tallene påvirkes av at det i større grad etableres AS på bekostning av ENK-er, NUF-er og ANS-er.

Flinke til å kutte Nedturen i oljesektoren er bakteppet for økningen i mislighold det seneste året.. Det er likevel ikke i Rogaland og de andre vestlandsfylkene er forverringen er kraftigst.

- Veksten i mislighold er kommet på Sørlandet og i Nord-Norge. Sørlandet har ganske stor underleverandørvirksomhet til oljeindustrien, sier Willumsen til Finansavisen.

Siste 12 måneder er konkursøkningen på 19 prosent på Sørlandet og 24 prosent i Nord-Norge, men bare på 2 prosent på Vestlandet. I Aust-Agder og Telemark, fylker Lindorff har fulgt særlig med på de seneste kvartalene, ligger økningen i AS-er med betalingsanmerkning på henholdsvis 14 prosent og 10 prosent. Også Buskerud ligger på 10 prosents økning.

- På Vestlandet ligger de store selskapene, som er flinke på nedbemanninger og kostnadskutt. Men støttenæringene ligger ofte andre steder, sier Lindorff-sjefen.

- Telemark og Aust-Agder følger vi med på, for de har hatt en negativ utvikling over tid.

- De kutter kostnader i Stavanger, og det gir flere konkurser på Sørlandet?

- Ja, det gjør det. Men vi forventer at nedturen skal treffe også Vestlandet etter hvert. I Rogaland er det fallende boligpriser og mindre tiltro til fremtiden. Der kommer det til å endre seg.

Flere nyheter: 742 milliarder kroner forduftet i Volkswagen
Skandiabanken kutter renten
- Her vil oljeprisen ligge i lang tid fremover