OLJEKATASTROFE: Olje fra overflaten samles opp og brennes av i Mexicogulfen. Foto: EPA/DAN ANDERSON/SCANPIX
OLJEKATASTROFE: Olje fra overflaten samles opp og brennes av i Mexicogulfen. Foto: EPA/DAN ANDERSON/SCANPIXVis mer

Oljelandene bedrer sikkerheten etter katastrofen i Mexicogolfen

Også den norske regjeringen vurderer strengere krav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Storbritannia har doblet antall inspeksjoner på oljeriggene. Bulgaria har vraket planene om en ny oljerørledning. Kinesiske og franske oljegiganter oppgraderer utstyr og prosedyrer for å forhindre oljesøl. Katastrofen får ikke bare konsekvenser i USA, der de har lagt et forbud mot oljeboring på 150 meters dyp eller mer til november.

Og det tok ikke lang tid før oljekatastrofen i Mexicogulfen spredte seg til debatten om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Vurderer strengere krav - Ingen kan si at en slik ulykke ikke kan skje på norsk sokkel. Den risikoen er nå akseptert, sa arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til Dagbladet i forrige uke.

Hun og oljeminister Terje Riis-Johansen har vært i møte med sjefene i Statoil, Shell og BP for en gjennomgang av katastrofen opp mot sikkerheten på norsk sokkel.

Oljeselskapene kan vente seg strengere sikkerhetskrav på grunn av oljekatastrofen etter at Petroleumstilsynet har gjennomgått en rapport fra USAs innenriksminister Ken Salazar. Regjeringen vurderer forbedringer rundt tekniske krav, vedlikehold og håndheving av regler.

- Kan skje nær vår kyst - Vi må forstå muligheten for at en lignende ulykke kan skje nær vår kyst. Boreteknikkene har likheten til tross for at havet er mye grunnere i Nordsjøen, sa EU-kommisjonens president, José Manuel Barroso, til Europaparlamentet i Strasbourgh sist uke.

Statoil-sjef Helge Lund forstår at myndighetene er bekymret.

- Det som har skjedd i Mexicogolfen er meget, meget alvorlig. For det første fordi 11 mennesker er døde, deretter på grunn av konsekvensene for miljø og samfunn. Jeg tror vi får krav i samsvar med de funnene som blir gjort. Jeg tror det blir strengere, ikke mildere, sa Lund til Dagbladet i forrige uke.

FÅR KONSEKVENSER: Katastrofen får ikke bare konsekvenser i USA, der de har lagt et forbud mot oljeboring på 150 meters dyp eller mer til november.
Foto: EPA/BEVIL KNAPP/SCANPIX
FÅR KONSEKVENSER: Katastrofen får ikke bare konsekvenser i USA, der de har lagt et forbud mot oljeboring på 150 meters dyp eller mer til november. Foto: EPA/BEVIL KNAPP/SCANPIX Vis mer

Han innser at oljekatastrofen har påvirket folks oppfatning av oljeindustrien.

Lofoten-plan blir forsinket 10. mai gjorde miljøvernminister Erik Solheim det klart at forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet blir forsinket som følge av kunnskapsinnhentingen om ulykka i Mexicogolfen.

Lund er forberedt på at prosessen fram mot en eventuell åpning vil ta lengre tid. Men han er ikke nødvendigvis enig i at norsk sokkel trenger strengere krav. Statoils risikovurdering av norsk sokkel, inkludert Lofoten, er uendret.

KAN VENTES STRENGERE KRAV: Oljeselskapene kan vente seg strengere sikkerhetskrav som følge av oljekatastrofen. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall/Scanpix
KAN VENTES STRENGERE KRAV: Oljeselskapene kan vente seg strengere sikkerhetskrav som følge av oljekatastrofen. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall/Scanpix Vis mer