Equinor

Oljelekkasje på Equinor-terminal etter orkan

Orkanen Dorian har forårsaket skader på Equinors oljelagringsterminal på Bahamas.

SOUTH RIDING POINT: Slik ser Equinors terminal på Bahamas ut. Bildet er tatt før orkanen Dorians herjinger. Foto: Tor Martin Anfinnsen / Equinor
SOUTH RIDING POINT: Slik ser Equinors terminal på Bahamas ut. Bildet er tatt før orkanen Dorians herjinger. Foto: Tor Martin Anfinnsen / Equinor Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Orkanen Dorians herjinger har ført til store ødeleggelser på Bahamas, deriblant på South Riding Point, som er Equinors lagringsterminal for olje.

- Vi har gjennomført en overflyging av området, for å observere fra luften, sier Erik Haaland, talsperson for Equinors utenlandsvirksomhet, til Dagbladet.

- Vi har fått bekreftet at det er skader på terminalen, og at det er et oljeutslipp i området rundt terminalen, men inne på terminalområdet.

South Riding Point

  • Equinors oljelager- og omskipingsterminal på Grand Bahama Island på Bahamas.
  • En av hjørnesteinsbedriftene på Grand Bahama.
  • Medlem av Clean Caribbean America (CCA), en oljevernsforening som dekker Det karibiske hav.
  • Har eget oljevernsutstyr plassert på området.
  • Equinors eneste anlegg på Bahamas.

Kilde: Equinor.com, Erik Haaland

54 ansatte fikk fri

Selskapet besluttet å stenge ned terminalen lørdag kveld norsk tid, som et sikkerhetstiltak før orkanen traff området.

Siden da har ingen av de 54 ansatte vært på området.

Ifølge Haaland er det foreløpig ingen grunn til å tro at oljesøl har lekket ut i havet.

- Det er for tidlig å anslå omfang av utslippet, men vi har ingen indikasjoner på at det er utslipp i sjø, sier han.

- Det er svært vanskelige forhold i området fremdeles. Vi har ikke hatt personer inne på terminalen for å vurdere skadeomfanget. På grunn av forholdene vil det ta tid før vi klarer å få tilgang til området. Når vi har fått gjort det, vil vi kunne gi litt mer informasjon.

TOTALRASERT: Øya Abaco, en del av Bahamas, er et av de stedene som er hardest rammet av orkanen Dorian sin dødelige ferd gjennom Karibien. Nye bilder fra øya viser det lille som er igjen av bebyggelse. Video: CNN / Nicolai Delebekk Vis mer

Nøyaktig hva som har forårsaket lekkasjen, vet Equinor foreløpig ikke.

- Dette har vært en svært kraftig orkan. En av de kraftigste som noensinne har nådd land. Vi ser av rapportene fra Bahamas at det er store ødeleggelser på disse øyene, men vi har ikke vært i stand til å komme oss til terminalen ennå, og har ikke fått avklart detaljer i hva som har skjedd.

DØDE: 20 personer er bekreftet omkommet etter orkanen Dorians herjinger på Bahamas. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN Vis mer

Ivaretar sine ansatte

Haaland sier videre at Equinors førsteprioritet akkurat nå er å ivareta selskapets ansatte og deres familier som befinner seg i området.

- Vi har lyktes i å oppnå kontakt med alle våre ansatte. De har det etter forholdene bra, men situasjonen er vanskelig på grunn av de store ødeleggelsene. Vi støtter dem med de ressursene vi har, både i USA og her i Norge.

- Hvor godt rustet er terminalen til å tåle naturkatastrofer av denne typen?

- Det er et område som er godt kjent med orkaner og stormer med jevne mellomrom. Anlegget er konstruert for å tåle orkaner. Vi tok et føre var-tiltak med å stenge ned terminalen i forkant, sier Haaland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer