SKAL VÆRE STANSET: På dette bildet lekker nesten ikke noe olje ut fra den ødelagte oljebrønnen i Mexicogulfen. BP melder nå at utslippet er midlertidig stanset. Foto: AFP/SCANPIX
SKAL VÆRE STANSET: På dette bildet lekker nesten ikke noe olje ut fra den ødelagte oljebrønnen i Mexicogulfen. BP melder nå at utslippet er midlertidig stanset. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Oljelekkasjen i Mexicogolfen skal være stanset

Den midlertidige oppsamlingshetta fungerer, ifølge BP.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den katastrofale oljelekkasjen i Mexicogolfen skal nå være stanset, ifølge BP.

Oljeselskapet sier oljen har sluttet å lekke for første gang siden april.

- Testen av den nye oppsamlingshetta over brønnen viser at ingen olje slipper ut, sier Kent Wells i BP til nyhetsbyrået AP.

Fornøyde
Det var natt til tirsdag BP plasserte ei ny oppsamlingshette over den ødelagte brønnen for å gjennomføre en kritisk trykktest. Etter en lekkasje i en ventil ble imidlertid testen utsatt, ifølge New York Times.

Likevel var BP optimistiske til at det bare var snakk om dager før lekkasjen var stanset. Hetta ble i dag friskmeldt, og testen kunne fortsette.

I dag ble alle tre ventilene på hetta stengt, og det viste seg at lekkasjen var stanset.

- Jeg er veldig fornøyd med at det ikke lekker noe olje ut i Mexicogulfen. Faktisk er jeg opprømt over at det ikke lekker noe olje ut i Mexicogulfen, sier Wells på en pressebriefing.

Framover skal BPs ingeniører analysere testresultater fra brønnen hver sjette time. Hvis de ikke er tilfredsstillende, kan brønnen bli åpnet på ny.

BP anslår at mellom 35 000 og 60 000 fat olje har lekket fra brønnen hver dag. Over 190 kilometer kystlinje skal ha blitt forurenset av utslippet, noe som har gjort store skader på natur og dyreliv.

Ikke permanent
Dette er det mest vellykkede forsøket som er gjort på å stanse oljeutslippet på de 85 dagene det har gått siden oljeriggen Deepwater Horizon sank 23. april. Resultatene av testen overvåkes nøye.

Tidligere admiral Thad Allen, som leder myndighetenes innsats for å stanse lekkasjen, har tidligere sammenlignet tettingsmekanismen med å holde tommelen foran en vannslange: Hvis trykket ikke stiger i brønnen, er det en lekkasje et sted. Hvis det blir høyere, er brønnen trolig tett.

Dette er likevel ikke en varig løsning på oljeutslippet. I en pressemelding fra BP før testen ble det presisert at selskapet ikke forventet oljelekkasjer i løpet av testen, og om det ikke kom olje så lenge testen pågikk, var ikke det ensbetydende med at lekkasjen var stoppet permanent. Brønnen kan også bli åpnet igjen, for at slip skal fortsette å samle opp oljen som lekker ut mens det gjøres en seismisk test.

SLUTTET Å LEKKE: Dette bildet viser oljelekkasjen tidligere i dag. Nå skal oppsamlingshetta som har blitt testet ut de siste dagene, ha begynt å fungere, og BP melder om at lekkasjen er midlertidig stanset. Foto: BP/AFP/SCANPIX
SLUTTET Å LEKKE: Dette bildet viser oljelekkasjen tidligere i dag. Nå skal oppsamlingshetta som har blitt testet ut de siste dagene, ha begynt å fungere, og BP melder om at lekkasjen er midlertidig stanset. Foto: BP/AFP/SCANPIX Vis mer

- Vi kan da gå tilbake og sette systemet under trykk igjen. Når vi er overbevist om at vi kan vurdere å stenge av brønnen, er det noe som er en mulighet, sier Allen.

Samtidig arbeider BP med å drille to avlastningsbrønner for å pumpe gjørme og sement inn i brønnen med lekkasjen. Håpet er at dette skal stoppe lekkasjen for godt i august.

Kan måtte betale
Tidligere er det gjort mange forsøk på å stoppe oljelekkasjen, men BP har bare lyktes i å redusere utslippet fra brønnen.

Ifølge CNN må oljeselskapet BP belage seg på å betale den amerikanske staten bøter for oljen som er forsvunnet. Hvis det slås fast at BP har brutt eller neglisjert reglementer i forbindelse med ulykken, må de betale tilbake for oljen som er forsvunnet fra amerikansk territorium.

Hvis brønnen lekker så mye som 60 000 fat per dag, kan BP måtte betale 65 millioner dollar til amerikanske myndigheter.

BBC melder at BP-aksjene økte dramatisk på New York-børsen rett før lekkasjen ble stoppet.