Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oljeleting skremmer vekk fisken fra Vesterålen

Kystfiskerne taper millioner og mener Fiskeriminister Helga Pedersen svikter sine egne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Lofoten og Vesterålen letes det i sommer etter det «svarte gullet» regjeringen håper skal erstatte oljeeventyret i Nordsjøen.

Skip med seismisk utstyr skyter med trykkluftkanoner i vannet for å se om havbunnen inneholder olje og gass. Men de kraftige drønnene jager vekk fisken i flere mils omkrets. For kystfiskerne på Andøya i Vesterålen er det en mager sommer.Ligger til kai

Rundt 30 sjarker organisert i Andøya Fiskarlag har gitt opp alle planer om seifiske i sommer og høst.

- I år har bare to-tre sjarker forsøkt seg på seifiske med juksa utenfor Andøya, men nesten uten resultat, sier fisker Bjørnar Nicolaisen til Dagbladet.no.

Han er talsmann for Andøya Fiskarlag og er fortvilet over situasjonen. Mange familier og det lokale næringslivet i det lille samfunnet er helt avhengig av at kystflåten, som teller rundt 30 båter, har noe med seg hjem fra havet.

- De har skutt på Troms II i hele juli. Fisk i flere mils omkrets har stukket av. Det finnes ikke noe å ta opp og tapene for oss er enorme. For flere er det snakk om en halvering av årsinntekten, tap på mellom to og fire hundre tusen kroner, sier Nicolaisen.

Ifølge planen skulle Havforskningsinstituttet fulgt undersøkelsene for å forske på konsekvensene av leteaktiviteten, men praktiske problemer har hindret dem. Leveransene av fisk er uansett rekordlave så langt i år, viser Råfisklagets salgstall i regionen.

Til nå er det bare levert inn 76 tonn sei ved mottakene i kommunen, under en tredjedel av landingene i 2007 og 2006 på samme tid.

Flere millioner i tap

REDD FOR LOKALSAMFUNNET: Fisker Bjørnar Nicolaisen ligger til land med sin fiskebåt i sommer. Det samme gjelder de fleste av kollegene. Årsaken er Oljedirektoratets seismikkskyting som har vart fra mai og vil fortsette til midten av september. Foto: Ingrid K.J.Lånan
REDD FOR LOKALSAMFUNNET: Fisker Bjørnar Nicolaisen ligger til land med sin fiskebåt i sommer. Det samme gjelder de fleste av kollegene. Årsaken er Oljedirektoratets seismikkskyting som har vart fra mai og vil fortsette til midten av september. Foto: Ingrid K.J.Lånan Vis mer

Men det er ikke bare Andøya som kommer dårlig ut. For hele området fra Hovden til Hekkingen fyr er uttaket av sei redusert med en tredjedel, viser salgstallene. 

Ved Havforskningsinstituttet i Bergen er de ikke overrasket over situasjonen.

- Forskning fra nittitallet viser at fisken skremmes inntil 35 kilometer vekk fra leteområdet under seismisk skyting. Det tar flere uker før den kommer tilbake og det er umulig å fiske der, sier seniorforsker Erik Olsen til Dagbladet.no.

- Vi har gjort Fiskeridepartementet klar over disse problemene, sier Olsen.

Om situasjonen ikke blir bedre i høst er det snakk om flere millioner kroner i tap for kystfiskere i regionen.

- Overgrep
- At Oljedirektoratet og regjeringen gjennomfører seismikkskytingen midt i fiskesesongen er et overgrep mot folk som bor i disse regionene. Kystflåten har ikke samme bevegelsesfriheten som de havgående skipene. Det er dette fisket som fungerer best med familielivet og som legger mest igjen til lokalt næringsliv, sier Nicolaisen.

Selv har han levert inn krav om kompensasjon til myndighetene for fjorårets tap på flere hundre tusen kroner. 

- Vi har to Olje- og energiministere
Han får støtte fra leder i Fiskarlaget Reidar Nilsen, som lover at siste ord ikke er sagt i saken. Han mener Pedersen har opptrådt mer som oljepolitiker enn fiskeriminister.

Oljeleting skremmer vekk fisken fra Vesterålen

- Jeg vet at mange i Arbeiderpartiet er sinte på meg for at jeg sier at Norge i praksis har to Olje- og energiministere, men det er slik vi opplever det, sier Nilsen, som mener Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen svikter sine egne.


- Hun tar hensyn til partiledelsen og regjeringen i denne saken. Man skulle tro at en fagstatsråd for fisk ville ta vare på fiskeriene, sier Nilsen.

Vil gå til sak mot staten

Selv om Fiskeridirektoratet har lagt til rette for en erstatningsutbetaling for fiskere som får feltene sine beslaglagt av seismikkskipene, vil Nilsen og Fiskarlagets advokat vurderer å gå rettens vei for å stoppe letingen til neste år.

Samtidig vil de eventuelt gå til sak mot Pedersen og Regjeringen for å få kompensasjon for tapene.

Oljedirektoratet opplyser til Dagbladet.no at seismikkskytingene tidligst vil avsluttes 15. september. Letingen vil fortsette i både Nordland VII og Troms II.

Dagbladet.no har flere ganger tatt kontakt med Fiskeridepartementet om saken uten å få svar fra statsråden.

LANGT MELLOM SEIEN: I området fra Lofoten og opp til Hekkingen ved Tromsø er landingene av sei redusert med en over en tredjedel. Oljeleting fortsetter i både Nordland VII og Tromsø II til midten av september.
LYTTER TIL JENS: Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen er valgt til både nestleder i Arbeiderpartiet og til å lede partiets programprosess.
LYTTER TIL LO: Som nestleder i Arbeiderpartiet holder Pedersen en tett dialog med LO, som selv ivrer for Olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen.
LOVER NY RUNDE: Leder i Fiskarlaget Reidar Nilsen vil gå til rettsak for å få stoppet seismikkskytingen og for å få erstatninger. Han mener Pedersen oppfører seg som Olje- og energiminister, ikke som Fiskeriminister.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media