- Oljemarkedet er nervøse for uroen i Irak

- ISILs kontroll over oljeraffineriet i Baiji har allerede fått konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De sunnimuslimske opprørerne ISIL sier de innehar kontrollen over Iraks største oljeraffiner i Baiji, nord for Bagdad.

Dette er ikke bekreftet. En journalist i New York Times, C. J. Chivers, melder på sin Twitter-konto at dette ikke stemmer. Ifølge hans kilder har ISIL kun kontroll over noen tårn langs grensen til raffineriet, og at kampene pågår. Noe som allerede har gitt utslag på den globale oljeprisen.

Ifølge senioroljeanalytiker i Nordea Markets, Thina Saltvedt, har den langvarige uroen i landet resultert i en økning på fem dollar fatet for råolje.

Saltvedt forteller at så lenge opprørerne innehar kontrollen av raffineriet, så vil det være mye usikkerhet i oljemarkedet.

- Oljemarkedet er nervøse for at disse ISIL-styrkene fortsetter slik de har gjort og beveger seg sørover, der 85 prosent av oljeproduksjonen i Irak finner sted, siet Saltvedt til Dagbladet.

OLJERAFFINERI I BAIJI: Opprørsgruppen ISIL har i over en uke hatt kontroll over Iraks største oljeraffineri i Baiji. Uroen i landet gjør at oljemarkedet er nervøse for hva som skjer videre. Foto: EPA/STR/NTB scanpix
OLJERAFFINERI I BAIJI: Opprørsgruppen ISIL har i over en uke hatt kontroll over Iraks største oljeraffineri i Baiji. Uroen i landet gjør at oljemarkedet er nervøse for hva som skjer videre. Foto: EPA/STR/NTB scanpix Vis mer

Dermed kan oljeprisen forbli høyere enn normalt i tida framover.

Rasjonering Oljeraffinerier omdanner råolje til ulike petroleumsprodukter. Baiji-raffineriet står for en tredel av Iraks drivstoff, og kampene har allerede resultert i rasjonering av bensin.

I tillegg til at ISILs kontroll over raffineriet vil gjøre det vanskeligere for regjeringen å kjempe i mot på grunn av mangelen på drivstoff, får opprørerne også en massiv økonomisk støtte gjennom sitte på kontrollen.

- ISIL kan selge produktene, noe som vil gi dem en økonomisk støtte, men det er også viktig symbolsk, sier Saltvedt.

Merker vi i Norge noe av dette?

- Vi merker mest at bensin- og dieselprisen har økt, fordi vi er redde for at noe skal skje, sier hun.

ISIL har på få år vokst fra en rufsete gjeng væpnede islamister til den antakelig rikeste opprørsbevegelsen i verden.

Større etterspørsel Det som er situasjonen er at det fortsatt er like mange nasjoner som kjøper olje, men at nedgangen av irakisk olje, gjør at prisen stiger.

- Hvis irakisk olje forsvinner, noe som neppe vil skje, så vil det skape en enorm bekymring. Det er ingen andre nasjoner som kan erstatte produksjonen til Irak, sier Saltvedt.

I verste fall vil det bli rasjonering, slik det allerede har blitt i Irak.

- Irak er er viktig oljeproduserende land, så hvis produksjonen blir stengt over lengre tid, vil det skape problemer.

- Den store faren er at ustabiliteten i regionen sprer seg, og at ISIL trekker sørover, mot Iraks råoljeproduksjon, sier Saltvedt til Dagbladet.

Amerikansk støtte USAs utenriksminister John Kerry uttalte i går etter å ha møtt med ledende politikere i Bagdad at USA ville gi Irak intens og vedvarende støtte.

Han sa at ISIL er en trussel mot Irak, og at de neste dagene og ukene ville være kritiske.

- Støtten vil være intens og vedvarende. Hvis Iraks ledere tar de stegene som trengs for å samle landet igjen, vil det bli effektivt, sa Kerry på den amerikanske ambassaden i Bagdad i går.

VAKT: Her står et medlem av ISIL vakt ved grensen nær byen Baiji, der Iraks største oljeraffineri befinner seg. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix
VAKT: Her står et medlem av ISIL vakt ved grensen nær byen Baiji, der Iraks største oljeraffineri befinner seg. Foto: REUTERS/Stringer/NTB scanpix Vis mer

- Det er utrolig viktig at Iraks ledere danner en genuint inkluderende regjering så fort som mulig, sa han.

OLJEANALYTIKER: Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets sier oljemarkedet er nervøse for hva som skjer i Irak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
OLJEANALYTIKER: Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets sier oljemarkedet er nervøse for hva som skjer i Irak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer